12 Αυγούστου 2011

Απαγορεύθηκε το short-selling σε άλλα 4 κράτη της ΕΕ

http://images.pennnet.com/articles/ogfj/thm/th_shortselling01.jpgΜετά την Ελλάδα τη Δευτέρα, χθες 4 ακόμα χώρες της ΕΕ, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Γαλλία απαγόρευσαν το short-selling. Και επειδή δεν είμαστε όλοι ειδικοί short-selling είναι η πώληση μετοχών που αυτός που τις πουλάει τις έχει δανειστεί και δεν τις έχει πληρώσει ακόμα. Τις πληρώνει με τα λεφτά που θα πάρει από την πώληση μέσα σε 3 μέρες από τότε που τις δανείστηκε.

Είναι το λεγόμενο Τ+3 που όταν πρωτοβγήκε το ΠΑΣΟΚ το χειμώνα του 2009 το είχε κάνει Τ+10 δηλ. αυτός που πούλαγε μετοχές είχε διάστημα 10 ημερών για να τις εμφανίσει... βέβαια υπάρχει και πιο χοντρό παιχνίδι, το naked short-selling... δηλ. το γυμνό short-selling όπου αυτός που τις πουλάει δεν τις έχει καν δανειστεί και δεν ξέρει από που θα τις βρει και αν τις βρει... μιλάμε για αέρα κοπανιστό που πωλείται.

Το πρόβλημα με το short-selling στα οργανωμένα κράτη είναι ότι έτσι κυκλοφορούν και είναι "διαθέσιμες" περισσότερες μετοχές απ' όσες υπάρχουν στην πραγματικότητα αφού εκτός απ΄αυτούς που τις έχουν στα χέρια τους μπορεί να υπάρχουν άλλοι τόσοι που να πουλάνε την δεκαπλάσια ποσότητα μετοχών χωρίς να τις έχουν στα χέρια τους... αυτά στα οργανωμένα κράτη γιατί στα κωλοχανεία σαν το δικό μας ούτως ή άλλως ο καθένας κάνει ότι γουστάρει...