24 Αυγούστου 2011

Wikileaks: Αναποτελεσματικές επαφές ΗΠΑ με Ντόρα-Καμμένο για σχέσεις ελλήνων εφοπλιστών με Ιράν

http://wikileaks.org/IMG/wlogo.pngΕπαφές με την Ελληνίδα πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τον τότε υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Πάνο Καμένο και σειρά άλλων αξιωματούχων είχαν Αμερικανοί διπλωμάτες με αίτημα να ασκηθούν πιέσεις στους Έλληνες εφοπλιστές να διακόψουν τις σχέσεις τους με το Ιράν. Ωστόσο όπως φαίνεται οι Έλληνες πολιτικοί δεν τους έδωσαν κάτι χειροπιαστό πέρα απ' την εξήγηση ότι δεν μπορούν να τους πιέσουν ή να τους επιβάλλουν με ποιους να συνεργαστούν

Οι Έλληνες αξιωματούχοι άφηναν να εννοηθεί ότι δεν έχουν έλεγχο επί των πλοικτητών και ιδιαίτερα επί όσων συνεργάζονται ήδη με το Ιράν.

Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, με ημερομηνία 22/9/2008, το ελληνικό ΥΠΕΞ έδωσε στους αμερικανούς διπλωμάτες πληροφορίες για παράνομες δραστηριότητες ελλήνων πλοιοκτητών. Συγκεκριμένα ο Γ. Υφαντής, από τη διεύθυνση υποθέσεων Μέσης Ανατολής φέρεται να δήλωσε ότι Έλληνες πλοικτήτες έκαναν περιουσίες στο παρελθόν παραβιάζοντας τον αποκλεισμό του καθεστώτος της Ροδεσίας. Ο ίδιος αξιωματούχος κάνει λόγο για «κυνική» στάση των ελλήνων πλοιοκτητών απέναντι στην κυβέρνηση και προέβλεπε ότι θα ζητούσαν ανταλλάγματα για να δεχτούν τις προτάσεις του υπουργείου.

Από την πλευρά του ο Π. Καμμένος φέρεται να διαχώριζε τους εφοπλιστές σε διαφορετικές γενιές: Οι παλαιότεροι είναι πιο συνεργάσιμοι με την κυβέρνηση (και προτιμούν οι προτροπές να γίνονται προφορικά και όχι γραπτώς) ενώ οι νέα γενιά έρχεται πιο δύσκολα σε συνενόηση.