18 Σεπτεμβρίου 2011

Είναι η Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου η ημέρα της ελληνικής χρεοκοπίας;

Ένα νέο σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες μεταξύ των οικονομολόγων. Αναφέρει ότι η Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου είναι η καταλληλότερη μέρα για να ανακοινωθεί και επίσημα η χρεοκοπίας της χώρας από τον ΓΑΠ. Και λέμε επίσημα γιατί ανεπίσημα και από τεχνικής άποψης έχουμε ήδη χρεοκοπήσει. Διαβάστε (σε ελεύθερη μετάφραση) τι λέει ο Peter Tchir της TF Market Advisors:

Είναι η 20η Σεπτεμβρίου η ημέρα Ελληνικής Χρεοκοπίας;

Αν η Ελλάδα πρόκειται να χρεοκοπήσει, η 20η Σεπτεμβρίου φαίνεται να είναι η καλύτερη μέρα απ' όλες τις άλλες.

Για δύο ελληνικά ομόλογα, ένα απόδοσης 4.5% που λήγει το 2037 και ένα απόδοσης 4.6% που λήγει το 2040, πρέπει εκείνη τη μέρα να πληρωθούν οι ετήσιες αποδόσεις (τόκοι-coupons), που συνολικά ανέρχονται σε 769 εκ ευρώ. Έτσι αν το ΔΝΤ δεν θέλει να πετάξει στα σκουπίδια ακόμα σχεδόν ένα δις ευρώ, η 20η Σεπτεμβρίου είναι μια καλή μέρα χρεοκοπίας. Το ΔΝΤ φαίνεται ότι ανέβαλε την απόφαση για την καταβολή της 6ης δόσης και το θέμα είναι αν η Ελλάδα έχει τα λεφτά γι' αυτή την πληρωμή.

Επίσης η Αμερικάνικη Κεντρική Τράπεζα επίσπευσε κατά 2 μέρες το ΔΣ που θα γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου και μπορεί κάποιος να πει ότι πρόκειται περί σύμπτωσης, κάποιοι όμως θα πούνε ότι γίνετε για να προετοιμαστούν για έκτακτη κατάσταση.

Λήξη CDS στις 20 Σεπτεμβρίου

Την 21η λήγουν όλα τα CDS του μήνα Σεπτεμβρίου. Υποψιάζομαι ότι οι τράπεζες κατέχουν περισσότερες "ασφάλειες" (CDS) απ' όσες έχουν πουλήσει, άρα η χρεοκοπία στις 20 Σεπτεμβρίου θα αποφέρει κέρδος στις τράπεζες μιας και τα CDS δεν θα 'χουν λήξει. Συνολικά, η ενεργοποίηση των CDS σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδος, θα ευνοήσει τις τράπεζες μιας και υπάρχουν τράπεζες που λένε ότι είναι προστατευμένες μέσω CDS απέναντι σε τέτοια περίπτωση, ενώ υπάρχουν ακόμα περισσότερα hedge funds που δεν έχουν εμπλάκει ή έχουν πουλήσει ότι CDS είχαν εκδώσει προκειμένου να επενδύσουν σε άλλα χαρτιά.

Μόλις τελείωσε και η μεγάλη συνάντηση των υπουργών

Όλοι οι υπουργοί μπορούν να γυρίσουν σπίτια τους, να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις τους και να προετοιμαστούν για την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου. Πριν απ' την D-Day πρέπει να γίνουν πολλές προετοιμασίες της τελευταίας στιγμής για να διασφαλιστεί ότι όλοι "εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος" και είναι έοιμοι όσο απαιτείται.

Γιατί δεν ήρθε πιο πριν η Ελληνική Χρεοκοπία;

Ο Παπανδρέου ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ και ο Βενιζέλος είπε πως ο Πρωθυπουργός πρέπει να βρίσκεται στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, για σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες. Ο κόσμος χρειάζεται τη χείρα βοηθείας του ηγέτη του ειδικά σε μια περίπτωση χρεοκοπίας [λένε κι οι ξένοι μαλακίες... μή νομίζετε ότι είναι μόνο η Τρέμη κι ο Χατζηνικολάου]. Πρέπει να είναι στη χώρα για να ηρεμήσει τα πράγματα και να κάνει όσα συμφωνήθηκαν στη τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας [Τι συζητήθηκε στη τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας, θα σας το αποκαλύψουμε από πολύ έγκυρη πηγή το βράδυ]

Κανένα νέο από την Πολωνία (όπου συνεδρίασε το Eurogroup) ή σχόλιο από το ΔΝΤ δεν ήταν θετικό. Τις τελευταίες μέρες λείπουν ακόμα και τα τυπικά όπως "όλα πάνε καλά", "συνεργαζόμαστε" και "σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος". Ενδεχομένως περιμένουν τη Δευτέρα να μας πούνε τα καλά νέα ξέροντας ότι ο κόσμος θα περιμένει άσχημα νέα. Κατά το παρελθόν έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να ελέγξουν τα άσχημα νέα το Σαββατοκύριακο και ίσως αυτή τη φορά αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε πραγματικό χρόνο.

Ακόμα υπάρχει βέβαια η πιθανότητα να δούμε κάποια νέα πρωτοβουλία διάσωσης της Ελλάδας, αλλά όπως έγραψα και την περασμένη εβδομάδα, εδώ και 8 μέρες κάθε βήμα και κάθε σχόλιο που γίνεται συνάδει με την προετοιμασία για χρεοκοπία.

http://www.zerohedge.com/news/september-20-greek-default-day