29 Σεπτεμβρίου 2011

Βρετανικά ΜΜΕ: Μεγαλύτερο «κούρεμα» και η μεγάλη δοκιμασία της Μέρκελ

http://www.skai.gr/files/temp/AAF0EE45437FF835DF857B18115E5745.jpgΣυνέχεια δίνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στο ρεπορτάζ τους περί ρήγματος στην ευρωζώνη λόγω της αξίωσης ορισμένων χωρών μελών να αλλάξουν οι όροι του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας και να διαγραφεί μεγαλύτερο του 21% ποσοστό του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η αντίδραση από τις τράπεζες είναι έντονη. Ο Τσαρλς Νταλάρα του IIF χαρακτηρίζει την πρόταση «αντιπαραγωγική», καθώς μεταξύ άλλων θα αποσπάσει την προσοχή από όσα πρέπει να γίνουν.

Εκπρόσωποι τραπεζών επισημαίνουν ότι η μεγαλύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο του προγράμματος PSI θα προκαλέσει πιο βίαιη διάδοση της κρίσης σε χώρες όπως η Ιταλία, ενώ θα απειλούσε και με ενεργοποίηση των πληρωμών για τα ασφάλιστρα έναντι πιστωτικού κινδύνου, τα γνωστά ως CDS.

Σημειώνουν επίσης ότι εκτός από την περίπτωση «σκληρής αναδιάρθρωσης» μια τέτοια κίνηση στο πλαίσιο του σχεδίου ανταλλαγής ομολόγων δε θα είχε παρά μικρή συμβολή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Πολιτική ιδιοτροπία», είναι η χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποιούν οι ιδιώτες πιστωτές για την πρόταση που μεταφέρουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Οι Βρετανοί επισημαίνουν εξάλλου την κρισιμότητα της ψηφοφορίας στην Μπούντεσταγκ για τη διεύρυνση του EFSF. Το BBC σχολιάζει ότι πρόκειται για τη μεγάλη δοκιμασία της καγκελαρίου Μέρκελ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και παρά την αναμενόμενη νίκη να βγει τόσο αποδυναμωμένη ώστε να μην μπορέσει να κρατήσει ενωμένη τον κυβερνητικό συνασπισμό της, σε μια περίοδο κρίσιμη για την ευρωζώνη.

Σε άρθρο του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο πρώην επίτροπος της Ιταλίας, Μάριο Μόντι καλεί τους Γερμανούς «να κάνουν το καθήκον τους και να σώσουν το ευρώ».

Η οικονομική εφημερίδα τονίζει επίσης επικαλούμενη ρεπορτάζ της Μπιλντ ότι η κ. Μέρκελ είπε σε βουλευτές του κόμματός της ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποφυγή πτώχευσης της Ελλάδας.