22 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΚΟ ΝΕΟΙ - Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο: «Έχω και ποδήλατο, Πάμε μια βόλτα;»

http://www.agelioforos.gr/files/FOTO_ENTYPON/2010/10/22/resized/2010102201446-preview_425x.jpgΆννα Ευθυμίου
ΜΚΟ- ΝΕΟΙ

[Οπότε όπου την πετύχετε την Άννα, ξέρετε τι θα της πείτε για να τη "ρίξετε" :)]

Μετρήσατε ποτέ πόσα βήματα είναι μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς; Αναρωτηθήκατε πόση ώρα είναι περπατώντας μέχρι το κοντινότερο ζαχαροπλαστείο; Μάλλον όχι, γιατί πολύ απλά δεν πηγαίνετε παρά μόνο με αυτοκίνητο!! Και όσο και αν φαίνεται παρατραβηγμένο είναι πραγματικότητα. Έχουμε τέτοια εξάρτηση με τα αυτοκίνητα μας που τα αποχωριζόμαστε μόνο όταν είμαστε σπίτι μας, και πάλι χωρίς να χάσουμε την οπτική επαφή μας με αυτά.

Έτσι εξηγείται το γεγονός πως από το 1990 ο αριθμός των αυτοκινήτων έχει αυξηθεί κατά 190%. Μάλιστα στην μέση εβδομαδιαία χρήση Ι.Χ στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια μπροστά από Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία. Σύμφωνα με έρευνες, το 60% του πληθυσμού της Ε.Ε. ζει σε αστικές περιοχές. Λόγω της επαναλαμβανόμενης συμφόρησης, η ευρωπαϊκή οικονομία χάνει κάθε χρόνο περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 40% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ευθύνεται στην αστική κυκλοφορία και εξ αυτού το 70% οφείλεται στα αυτοκίνητα. Ακόμα, 1 στα 3 ατυχήματα γίνονται σε αστικές περιοχές όπου τα πιο ευάλωτα θύματα είναι πεζοί και ποδηλάτες.

Σήμερα με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, η οργάνωση ΝΕΟΙ, στέλνει ένα μήνυμα κινητοποίησης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των νέων και ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου, για τη χρήση του αυτοκινήτου που κάνουμε και την επίπτωση που έχει αυτή στην ατμόσφαιρα και το περιβάλλον γενικότερα.

Οι εικόνες ρύπανσης των αστικών κέντρων και το κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους που καθημερινά βιώνουμε, είναι θέματα που μας καλούν σε δράση. Χωρίς να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός από όλες τις πλευρές, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας όσον αφορά τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς είναι αρκετά χαμηλές. Κρίνεται απολύτως αναγκαία η βελτίωση των αστικών μετακινήσεων, η αναβάθμιση των οδικών δικτύων καθώς και των μέσων μαζικής μεταφοράς όπως και η βελτίωση των παρερχομένων υπηρεσιών και κατ’ επέκταση η αύξηση της χρηματοδότησης των παραπάνω από την ελληνική πολιτεία.

Για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο η οργάνωση ΝΕΟΙ παραθέτει εύκολους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι μας:

* Ο πιο κλασσικός αλλά διαχρονικός τρόπος είναι το ποδήλατο. Τηρώντας τους κανόνες για την ασφάλεια μας (όπως κράνος και φώτα) είναι εύχρηστο αλλά και ελκυστικό διότι μας βοηθάει στην εσωτερική και εξωτερική ομορφιά μας.