10 Σεπτεμβρίου 2011

Βενιζέλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων... που πριν μαι βδομάδα ήταν κλειστό... αλλά θα είναι δίκαια οπότε ανησυχείτε

Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων άμεσου δημοσιονομικού αποτελέσματος εντός του 2011, ώστε η Ελλάδα να επιτύχει τον στόχο για το έλλειμμα αφήνει ανοιχτό με συνέντευξή προς την Καθημερινή της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας πως αυτά «θα είναι ενταγμένα στη λογική της δικαιοσύνης».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος αναγνωρίζει πως για τις αποκλίσεις στο έλλειμμα, πέραν των επιπτώσεων της ύφεσης, ευθύνη έχουν και «υστερήσεις» που υπήρξαν, ενώ χαρακτηρίζει ανυπόστατα τα σενάρια για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, τονίζοντας πως «υπάρχει ένας δρόμος, η φυγή προς τα εμπρός και για εμάς ως χώρα, αλλά και για την ευρωζώνη συνολικά».

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό και τους συντελεστές αφήνει ανοικτό ενδεχόμενο μείωσής τους υπό την προϋπόθεση ότι θα ισχύσουν αλγοριθμικά κριτήρια για τον προσδιορισμό εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών.

Για τον ΦΠΑ επιμένει σε νέο αποδεκτό σύστημα απόδοσης και είσπραξης που πρέπει να γίνει άμεσα αποδοτικό. Υπογραμμίζει ότι η ενιαία φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση μπορεί να φέρει δικαιοσύνη και γι αυτό θα δημιουργηθεί ο ενιαίος φορέας.

Προαναγγέλλει επίσης δημοσιονομικό όφελος, που θα υπερβαίνει τις απαιτήσεις της τρόικας για το 2011 και το 2012, μέσω του ενιαίου μισθολογίου.

«Το νέο μισθολόγιο συνάπτεται με το νέο βαθμολόγιο και με μεγάλες θεσμικές αλλαγές στον χώρο της δημόσιας Διοίκησης, αλλά και στον χώρο των ΔΕΚΟ. Πρόκειται για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο βασισμένο στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Πρόκειται για μία παρέμβαση που έχει έντονο το στοιχείο της ηθικής νομιμοποίησης και της εσωτερικής δικαιοσύνης. Το όφελος θα είναι πολύ μεγάλο», σημειώνει ο υπουργός.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στη ΝΔ αναφέρει πως δεν είναι εποχή για πολιτικές υστεροβουλίες και προσωπικά σχέδια και θέτει το ερώτημα εάν όντως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ζητάει εκλογές».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ» η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2012 ξεκινά με τα πιο δύσκολα δεδομένα, καθώς ήδη ο τρέχων παρουσιάζει αποκλίσεις που ξεπερνούν τα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ όλα δείχνουν ότι θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα 1,7 δισ. ευρώ για να καλύψουν την «τρύπα» που προκαλεί η ύφεση της οικονομίας.