21 Σεπτεμβρίου 2011

Φοροεπιδρομή χωρίς τέλος: Τα μέτρα αυτής της εβδομάδας... την επόμενη άλλα

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΠΑΣΟΚ ότι στο εξής η έμφαση θα δοθεί στις περικοπές των δαπανών, δηλαδή μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και εφάπαξ όπως επίσης και σε απολύσεις στο Δημόσιο, πρώτη προτεραιότητα του δέσμιου του Δημοσίου, ΠΑΣΟΚ, είναι τα εισπρακτικά μέτρα.

Έτσι, στα συμφωνηθέντα μέτρα πρωταγωνιστεί η φοροεισπρακτική επιδρομή ΠΑΣΟΚ στον απλό λαό μιας και ο Βενιζέλος αποδέχθηκε τη δραστική μείωση του αφορολόγητου από τις 8.000 ευρώ σήμερα στις 4.000-5.000, την παράταση του τέλους ακίνητης περιουσίας που θα πληρώνεται μέσω ΔΕΗ ως και το 2014 αντί του 2012 και την άμεση εξομοίωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Τα σημαντικότερα από τα μέτρα που τέθηκαν και στα οποία υπήρξε άνευ όρων συμφωνία από τον Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ, όπως τα βάλαμε από χθες το βράδυ είναι:

* Μισθοί: Αμεση ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου, με δραστικές περικοπές στους μισθούς και χωρίς «προσωπικές διαφορές». Οι μειώσεις μισθών υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στο 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις και στο 50%.

* Συντάξεις: Περικοπές στις συντάξεις, με έμφαση στις υψηλές, στις οποίες θα μπει πλαφόν 1700 ευρώ, αλλά και στο εφάπαξ.

* Απολύσεις: Εφεδρεία και απολύσεις σε μια σειρά από οργανισμούς. Υπολογίζεται ότι στην πρώτη λίστα της εφεδρείας θα συμμετάσχουν 20.000 εργαζόμενοι ενώ 25.000 που προσλήφθηκαν απ' το ΠΑΣΟΚ τα 2 προηγούμενα χρόνια θα φύγουν άμεσα.

* Αφορολόγητο: Νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου στο πλαίσιο της φορολογικής αναδιάρθρωσης. Οι εισηγήσεις που εξετάζονται αφορούν τη μείωση στις 4.000 - 5.000 ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιπλέον φόρο για όλους τους φορολογούμενους, ίσως και 400 ευρώ, ανάλογα με τον συντελεστή που θα επιβληθεί.

* Ακίνητα: Επέκταση έως και το 2014 του μέτρου του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παρ' ότι αμφισβητήθηκε η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, αποφασίσθηκε τελικά να επιβληθεί και μάλιστα σε μακροχρόνια βάση, καθώς σίγουρα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων.

* Πετρέλαιο: Επιτάχυνση της εξομοίωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται να γίνει σταδιακά.