09 Σεπτεμβρίου 2011

Καθολική δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση: Νέα αύξηση της διαφοράς υπέρ της ΝΔ

http://kartesios.com/wp-content/uploads/2011/01/ND_new-logo.jpgΗ πρώτη έρευνα της εταιρείας Vprc μετά το καλοκαίρι (π. ΕΠΙΚΑΙΡΑ, 8/9) καταγράφει εκ νέου αύξηση της διαφοράς υπέρ της ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η οποία φτάνει σήμερα στο 5,5% από 4% στην προηγούμενη έρευνα του φετινού Ιουλίου, σε ένα περιβάλλον καθολικής αποδοκιμασίας και δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που αγγίζει το 91% των πολιτών.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η ΝΔ συγκεντρώνει σήμερα 30% έναντι 24,5% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να σημειώνεται διαφορά 5,5 μονάδων υπέρ της ΝΔ, ενώ στην αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Ιούλιο η διαφορά ήταν 4 μονάδες (ΝΔ: 29,5% - ΠΑΣΟΚ: 25,5%). Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ (13%), ο ΛΑΟΣ (7,5%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (7%) διατηρούν τα ποσοστά της προηγούμενης έρευνας, ενώ αυξητικά κινούνται οι Οικολόγοι-Πράσινοι (5% από 4%) και η Δημοκρατική Αριστερά (3% από 2,5%) σε αντίθεση με την Δημοκρατική Συμμαχία που κινείται πτωτικά (1,5% από 2%).

Την ίδια ώρα, οι πολίτες απαντούν με το καθολικό σχεδόν 91% ότι είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την οικονομική κρίση, ενώ το 84% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας σήμερα είναι χειρότερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν οπότε είχαν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται τα μέτρα του Μνημονίου. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η εκτίμηση για τη λάθος κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα έχει αρχίσει επίσης να γενικεύεται, με το 82% να απαντά σήμερα ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ στην έρευνα του Ιουλίου την ίδια απάντηση είχε δώσει το 78%.