27 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκικός τύπος: Υπό αφανισμό τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης

http://tvxs.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2011/39/70814-stambul.jpgΜε την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς η αγγλόφωνη εφημερίδα της Τουρκίας Sunday’s Zaman δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Τα ελληνικά σχολεία έτοιμα να κλείσουν».

«Το Ζάππειο, το οποίο περιλαμβάνει νηπιαγωγείο, γυμνάσιο και λύκειο, είχε κατά την ίδρυσή του το 1875, 1500 μαθητές. Σήμερα δεν έχει παρά 110, ενώ φέτος γράφτηκαν μόνο οκτώ μαθητές στην πρώτη δημοτικού» δηλώνει ο κ. Νίκος Κεφαλάς, από το Ζάππειο, ένα από τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης. Ο κ. Κεφαλάς προσθετει ότι αν τα πράγματα συνεχιστούν κατ’αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχουν καθόλου απόφοιτοι μετά από δέκα χρόνια.

«Αν και μιλάμε την ίδια γλώσσα και έχουμε την ίδια θρησκεία με τους Έλληνες της Ελλάδας δεν είμαστε από την Ελλάδα. Είμαστε πολίτες της Τουρκίας» υποστηρίζει ο κ. Κεφαλάς. «Δεν γίνεται να τιμωρούμαστε κάθε φορά που υπάρχει διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Ο κ. Κεφαλάς επεσημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξει το νομικό καθεστώς των ελληνικών μειονοτικών σχολείων, το οποίο θέτει ως προϋπόθεση φοίτησης σε αυτά να είναι κανείς Τούρκος υπήκοος και χριστιανός ορθόδοξος. Μόνο αν τα μειονοτικά σχολεία είναι ανοικτά σε όλους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, υπάρχει πιθανότητα να επιβιώσουν.