27 Σεπτεμβρίου 2011

Γ. Βρούτσης: Ο Σαμαράς είναι ο ηγέτης που ενώνει

http://www.newsbomb.gr/photos/images/sized/articles/vroutsis8-480x0.jpgΣυνέντευξη στον Κώστα Λασκαράτο

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομία της ΝΔ, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζει την κυβερνητική πολιτική, καταγγέλλει «άτακτα φορολογικά γιουρούσια», αποτιμά ως αναποτελεσματικά τα νέα μέτρα και κρούει καμπανάκι για επερχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις, σημειώνοντας πως «όσο οι πολίτες αισθάνονται ότι εμπαίζονται από τις κίβδηλες κυβερνητικές υποσχέσεις περί σωτηρίας, τόσο θα αυξάνεται ο θυμός και η οργή της κοινωνίας».

Το επιτελικό στέλεχος της ΝΔ, ζητά ακόμη εκλογές και δεσμεύεται πως ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί με την Τρόικα.

Μιλήσατε εσχάτως για «διανοούμενους φωστήρες», στην κυβέρνηση που δείχνουν να αγνοούν ότι πλέον ακόμη και οι συνεπείς και έντιμοι φορολογούμενοι δεν έχουν πλέον να πληρώσουν. Δεσμεύεται η ΝΔ ότι θα καταργήσει το νέο χαράτσι στη ΔΕΗ;

Τελικά, η πολλά υποσχόμενη «εθνική φορολογική μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης, δεν ήταν παρά «άτακτα φορολογικά γιουρούσια».

Αφού διέλυσαν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, αφού για δύο ολόκληρα χρόνια κινούνται στη λογική του ράβε ξήλωνε με 14 (!) μέχρι σήμερα φορολογικά-οικονομικά νομοσχέδια, αφού δεν προχώρησαν σε μια ισχυρή ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο υπουργείο Οικονομικών, αφού δεν αντιμετώπισαν τη φοροδιαφυγή, σήμερα καλούν τον ελληνικό λαό να πληρώσει την ολιγωρία τους, την αναποτελεσματικότητα και την ανικανότητά τους, με επαχθή χαράτσια.

Όπως το τελευταίο που αφορά στην επιβολή ενός ακόμη φόρου στα ακίνητα δια μέσου της ΔΕΗ. Το οποίο, ούτε «δίκαιο» είναι, ούτε «περί τέλους» πρόκειται, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται η Κυβέρνηση.

Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά, αλλά την πιο ακραία επίθεση στα ακίνητα, που βάζει οριστικό τέλος στην οικοδομική δραστηριότητα.

Η ΝΔ είναι, αντίθετη. Έθεσε, μάλιστα, τη ψήφιση της σχετικής διάταξης σε διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας, που θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη στη Βουλή. Η ΝΔ αντιτάσσεται σε ένα τόσο άδικο, τόσο αντιαναπτυξιακό και τόσο επαχθές φορολογικό μέτρο. Επισημαίνει, ταυτόχρονα, πως πέρα από αυτά, το συγκεκριμένο μέτρο είναι και ευθέως αντισυνταγματικό, καθώς παραβιάζει:

- Την αρχή της αναλογικότητας
- Την ισότητα των δημόσιων βαρών
- Τον πυρήνα του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, καθώς εξωθεί σε έμμεση δήμευσή της.

Η επιβολή του για κάθε ακίνητο και ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, ανοίγει το δρόμο για μια «οιονεί δήμευση». Και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού ο ιδιοκτήτης, λόγω αδυναμίας καταβολής του φόρου, είτε θα αναγκαστεί σε πώληση με ευτελές τίμημα, είτε θα υποστεί το βασανιστήριο της αναγκαστικής εκτέλεσης

Πιστεύετε πως θα φέρουν αποτελέσματα τα νέα μέτρα της κυβέρνησης; Θα αυξηθούν τα έσοδα με το αφορολόγητο στα 5000 Ευρώ; Θα αποδώσουν καρπούς οι «ψαλιδισμένες» συντάξεις και η εργασιακή εφεδρεία;

Η μέχρι σήμερα ασκούμενη οικονομική πολιτική, έχει οδηγήσει σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Αυτό αποδεικνύεται από την αρνητική πορεία όλων των κρίσιμων δεικτών, όπως η μείωση του ΑΕΠ (7% ύφεση), η δραματική αύξηση του ελλείμματος το πρώτο 8μηνο του 2011, κατά 22,1 % ή 3,3 δις € έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, το πρωτογενές έλλειμμα που διαμορφώθηκε στα 2,4% του ΑΕΠ ή 5,4 δις €, η αύξηση των δαπανών κατά 8,1% έναντι του περσινού αντίστοιχου 8μηνου και φυσικά τα έσοδα τα οποία καταρρέουν (μείωση 5,3% σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο 8μηνο του 2010).

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση έδειξε μια απίστευτη ολιγωρία στο να πάρει τα αναγκαία μέτρα που θα αναχαίτιζαν την ύφεση και θα ενίσχυαν την ανάπτυξη. Κινήθηκε, με βίαιες προσαρμογές στη μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς και με μια πρωτόγνωρη φορολογική επιδρομή στα εισοδήματα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Μετέτρεψε την Ελλάδα σε τόπο απαγορευτικό για επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν κινήθηκε αποφασιστικά στη μείωση της κρατικής σπατάλης.

Αποκρατικοποιήσεις δεν έγιναν, ενώ τα χρήματα του ΕΣΠΑ λιμνάζουν στα κρατικά συρτάρια. Συνεπώς, όσα μέτρα κι αν λαμβάνονται δεν πρόκειται να οδηγήσουν στα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Η ΝΔ μιλά και για «κρυμμένα χαράτσια». Ποια νέα μέτρα «βλέπετε», στο οικονομικό επιτελείο της Συγγρού;

Η κυβέρνηση είναι απρόβλεπτη, μετά τα πολύ οδυνηρά φορολογικά μέτρα του Εφαρμοστικού Νόμου, που υποτίθεται ότι ήταν και τα τελευταία, επανήλθε και με άλλα εκτός Μεσοπρόθεσμού Προγράμματος, όπως το «χαράτσι στα ακίνητα», οι εξαγγελίες για 5.000 € αφορολόγητο, η εξίσωση Πετρελαίου Θέρμανσης με Κίνησης κ.α. Συνεπώς, θα συνεχίσει μοιραία την ίδια άτακτη φορολογική πολιτική που όμως δεν οδηγεί πουθενά.

Φοβάστε κοινωνικές αντιδράσεις;

Οι συνεχόμενες πρωτοφανείς, τόσο σε πλήθος, όσο και σε ένταση φορολογικές επιθέσεις είναι, όχι μόνο αναποτελεσματικές, αλλά βαθαίνουν την ύφεση, χαλαρώνουν τη φορολογική συνείδηση και αντιστρατεύονται την ανάπτυξη. Το χειρότερο όμως είναι ότι έχουν φέρει τον ελληνικό λαό στα πρόθυρα της εξαθλίωσης, καθώς έντιμοι και συνεπείς φορολογούμενοι αδυνατούν πλέον να πληρώσουν!

Μάλιστα οι φοροεπιδρομές αυτές συντελούνται με δύο τρόπους:
- Με την καλλιέργεια πανικού και φόβου στην ελληνική κοινωνία.
- Με πρόχειρο και ανάλγητο τρόπο πέρα από κάθε λογική.

Η κοινωνία πλέον έφτασε στα όριά της. Βλέπει, ότι όλες οι επώδυνες θυσίες που έχει υποστεί, εξανεμίζονται στη «μαύρη τρύπα» μιας αδύναμης και αναποτελεσματικής κυβέρνησης. Όσο αυξάνεται η Ανεργία, όσο οι πολίτες αισθάνονται ότι εμπαίζονται από τις κίβδηλες κυβερνητικές υποσχέσεις περί σωτηρίας, τόσο θα αυξάνεται ο θυμός και η οργή της κοινωνίας.

Γιατί είναι λύση η εκλογές; Ο κόσμος δεν έχει πεισθεί πως μπορεί η ΝΔ να πείσει την τρόικα ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής…

Όπως, έχει ήδη τονίσει και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ, η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει χάσει πλέον οριστικά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Και γι’ αυτό η μόνη λύση είναι πια οι εκλογές, όπου ο λαός θα δώσει ισχυρή και καθαρή εντολή σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει μόνο απολέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας, αλλά στερείται και της απαραίτητης διαπραγματευτικής ικανότητας με τους εταίρους μας. Και αυτό γιατί όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκε από την αρχή, αλλά και στη συνέχεια επέδειξε ατολμία στη λήψη και υλοποίηση μέτρων.

Μια περήφανη χώρα, όπως η πατρίδα μας η Ελλάδα, ένας αξιοπρεπής και δυνατός λαός – οι Έλληνες – βρίσκονται για πρώτη φορά σε τόσο δύσκολη θέση. Χρειαζόμαστε όραμα και ελπίδα για να ανατάξουμε τις δυνάμεις μας και να ξανακερδίσουμε τη θέση που μας αρμόζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ο Αντώνης Σαμαράς, είναι ο ηγέτης που ενώνει, που μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί και τελικά να πείσει τους φίλους εταίρους μας για την αναγκαιότητα αλλαγής της οικονομικής πολιτικής.