23 Σεπτεμβρίου 2011

Παρέμβαση Πετσάλνικου για τα τελευταία "έκτροπα" στη Βουλή

Οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες από το βήμα της Βουλής και η γενικότερη εικόνα του κοινοβουλίου, οδήγησαν σήμερα τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, να απευθύνει έκκληση προς τους βουλευτές να συμβάλουν σε έναν υψηλό κοινοβουλευτικό διάλογο και να μην επαναληφθούν φαινόμενα που, όπως είπε, πυροδοτούν το κοινωνικό κλίμα και ενισχύουν την απαξίωση του κοινοβουλίου και των θεσμών.

Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Πετσάλνικου αποτέλεσαν οι χαρακτηρισμοί του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ., Αστέριου Ροντούλη, από το βήμα της Βουλής, κατά μελών της κυβέρνησης, τις οποίες ο πρόεδρος των Σώματος χαρακτήρισε «απαράδεκτες ύβρεις, άθλιες, ακραίες και προσβλητικές», όπως και η επίμαχη εμφάνιση της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλη (με το ψωμί και το γάλα), με τον κ. Πετσάλνικο να κάνει λόγο για «απαράδεκτο σκηνοθετικό εφέ».

Στην έκκληση του κ. Πετσάλνικου συνηγόρησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος και του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου, με τους δύο τελευταίους να προσθέτουν ότι θα πρέπει και η κυβέρνηση να μην επιδεικνύει απαράδεκτες συμπεριφορές με τα νομοθετήματα που φέρνει στη Βουλή.

Σε παρέμβασή του ο κ. Πρωτόπαπας μίλησε για «ανταγωνισμό κουτσαβάκηδων», με τους οποίους, όπως είπε, «η κυβέρνηση δεν θα γίνει συνένοχη», για να λάβει άμεση απάντηση από τον κ. Ροντούλη: «Τα περί κουτσαβάκηδων να τα πείτε στον κ. Βενιζέλο που κάνει τον κουτσαβάκη στη τρόικα και στο τέλος τα πληρώνει ο ελληνικός λαός», αντέτεινε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. διευκρινίζοντας πως ο χαρακτηρισμός «γομάρια» που χρησιμοποίησε, δεν αφορούσε προσωπικά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά την κυβερνητική πρακτική.

«Παρόμοιες στιγμές δεν βοηθούν τον κοινοβουλευτικό διάλογο. Το κλίμα όμως στην κοινωνία υπαγορεύεται από την κυβέρνηση. Αν ενταθεί το κλίμα στη κοινωνία δύσκολα να μην μεταφερθεί στη Βουλή, γι' αυτό πρέπει απ' όλους να υπάρξει ψυχραιμία», παρατήρησε από την πλευρά του ο κ. Μαρκόπουλος.

Λίγο αργότερα στο εντευκτήριο της Βουλής σημειώθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο, με ανταλλαγή, εκατέρωθεν, βαρέων χαρακτηρισμών, ανάμεσα στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Τσώνη και τον Αστέριο Ροντούλη. Τα πνεύματα ηρέμησαν μόνο μετά την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.