30 Σεπτεμβρίου 2011

Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέρ Κύπρου, αλλά...

Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να επαναβεβαίωσε τις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, ότι η Λευκωσία έχει το δικαίωμα για έρευνες με σκοπό την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων μέσα στο οικόπεδο 12.

Παράλληλα, όμως, έφερε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο διανομής των εσόδων μέσω διαμεσολάβησης του ΟΗΕ.

Το θέμα προέκυψε έπειτα από διφορούμενες δηλώσεις της Βικτόρια Νούλαντ, αναφορικά με πιθανή διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα των γεωτρήσεων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Λευκωσίας, η οποία προχώρησε προχθές το βράδυ σε διάβημα προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Μας ενδιαφέρει η πρόταση για διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στη διανομή των εσόδων», είπε την περασμένη Τετάρτη η κ. Νούλαντ, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων Τούρκου δημοσιογράφου. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «υπήρξε πρόσφατα μια αίτηση να εμπλακούν τα Ηνωμένα Εθνη σε κάποιου είδους διαμεσολάβηση για συμφωνία διανομής των εσόδων του κυπριακού φυσικού αερίου και αντιλαμβανόμαστε ότι ο ΟΗΕ εξετάζει το αίτημα. Θα θεωρούσαμε ότι θα ήταν αρκετά εποικοδομητικό αν οι δύο κοινότητες μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με έναν παρόμοιο τρόπο».

Μετά τις δηλώσεις Νούλαντ, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Παύλος Αναστασιάδης, προέβη σε διαβήματα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας εξηγήσεις για τις δηλώσεις της. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι «οι δηλώσεις της δεν απηχούν στις εκπεφρασμένες τοποθετήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και ότι θα υπάρξει διόρθωση με την πρώτη ευκαιρία», δικαιολογώντας ότι η κ. Νούλαντ «δεν γνώριζε επ' ακριβώς τη θέση των ΗΠΑ...». Ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε στον κ. Αναστασιάδη παλαιότερη τοποθέτηση των ΗΠΑ, ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για ενέργεια, και δεν πιστεύουν ότι αυτά θα έπρεπε να υπονομεύσουν, ή να επιδράσουν στις συνομιλίες.