25 Σεπτεμβρίου 2011

Με ατσάλι απ' την Γερμανία και γυαλί απ την Κίνα φτιάχνεται ο "Πύργος της Ελευθερίας"

[Δείτε ποιοι είναι αυτοί που πιέζουν την Ευρώπη και θα σώσουν την Ελλάδα όπως μας λέει ο Ευαγγελάτος. Τα παρακάτω δεν τα γράφω εγώ αλλά ένας αμερικάνος]

Ξέρατε ότι ο νέος ουρανοξύστης του World Trade Center κατασκευάζετε με γυαλί από την Κίνα και ατσάλι από την Γερμανία; Το World Trade Center, επίσης γνωστό και σαν Πύργο της Ελευθερίας ("The Freedom Tower") δεν είναι απλά άλλος ένας ουρανοξύστης.

Είναι για τις ΗΠΑ ένα σημαντικό εθνικό μνημείο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι αμερικάνοι δεν δίνουν τη δουλειά σε όποιον προσφέρει τα λιγότερα. Το νέο World Trade Center θα φτιαχτεί με 250 τόνους ατσάλι από την Γερμανία και οι κατώτεροι όροφοι θα περιβάλλονται από άθραυστα τζάμια από την Κίνα. Άλλο ένα παράδειγμα για την πτώση της αμερικάνικης οικονομίας. Κάποτε οι ΗΠΑ παρήγαγαν περισσότερο ατσάλι και γυαλί απ' οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Τώρα όμως αποβιομηχανοποιήθηκε και την περασμένη δεκαετία έχασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενώ έκλεισαν και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Φέτος το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα κλείσει περίπου στα 500 δις δολ.

Ξέρετε επίσης ότι το νέο μνημείο του Martin Luther King στο National Mall της Ουάσιγκτον φτιάχθηκε στην Κίνα; Θα το φτιάξει ο 57χρονος κινέζος γλύπτη, Lei Yixin απ' την Changsha του Hunan.Πάνω από 150 γρανιτένιοι ογκόλιθοι βάρους 1600 τόνων, μεταφέρθηκαν με πλοίο απ' το Xiamen στη Βαλτιμόρη, όπου συναρμολογήθηκαν από 100 εργάτες καθοδηγούμενους από 10 ειδικούς τεχνίτες απ' την Κίνα που ήρθαν επί τούτου.

Μόνο μερικοί "γραφικοί ακτιβιστές βρέθηκαν να διαμαρτυρηθούν γι'αυτό, αλλά γενικά ο κόσμος δεν έδειξε να πολυενδιαφέρεται."

Αν δεν ενδιαφερόμαστε για το ποιος θα φτιάξει τα μνημεία μας, θα 'πρεπε να ενδιαφερόμαστε για τις εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάνονται.

Από το 1975 οι ΗΠΑ είχαν έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών πάνω από 7.5 τρις δολάρια.

Όλα αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν πάει σε αμερικάνικες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας που θα πλήρωναν φόρους. Αντίθετα όλος αυτός ο πλούτος έφυγε εκτός ΗΠΑ.

Όσο περισσότερο φιλελευθεροποιήσαμε το εμπόριό μας τόσο γρηγορότερα χάσαμε θέσεις εργασίας.

Οι ΗΠΑ έχασαν από το 2000 το 32% των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία και πάνω από 42,000 επιχειρήσεις έκλεισαν από το 2001.

Μεταξύ Δεκεμβρίου του 2000 και Δεκεμβρίου του 2010, το 38% των βιομηχανικών θέσεων εργασίας στο Οχάιο χάθηκαν. Στη Βόρεια Καρολίνα το ποσοστό ήταν 42% και στο Μίτσιγκαν έφτασε το 48%!

Αν κάνουμε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με χώρες όπου πληρώνονται μισθοί σκλάβων, δεν χρειάζεται να εκπλησσόμαστε αν χάνουμε εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Αν οι τωρινοί άνεργοι των ΗΠΑ σχημάτιζαν ένα κράτος θα ήταν το 68ο μεγαλύτερο κράτος του κόσμου.

Εκτός αυτού όλοι αυτοί οι άνεργοι προκαλούν και μείωση των μισθών όσων έχουν δουλειά. Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 1969 και 2009 ο μέσος μισθός, ανδρών 30 έως 50 ετών, μειώθηκε κατά 27% αν αφαιρέσουμε τον πληθωρισμό.

Αυτή την εποχή οι ΗΠΑ χάνουν μεγάλα ποσά κάθε μήνα. Με άλλα λόγια κάθε μήνα οι άνθρωποι γίνονται φτωχότεροι.

Σήμερα οι ΗΠΑ χαλάνε πάνω από 4 δολάρια σε αγαθά και υπηρεσίες από την Κίνα για κάθε δολάριο που χαλάνε οι Κινέζοι για αγαθά και υπηρεσίες από τις ΗΠΑ.

Το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα το 2010 ήταν 27 φορές μεγαλύτερο απ' ότι ήταν το 1990. Και η τάση σίγουρα δεν πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η Κίνα μεγαλώνει και οι ΗΠΑ μικραίνουν.

Για παράδειγμα ξέρετε ότι οι ΗΠΑ χάνουν κάθε μήνα 50.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία από το 2001 που η Κίνα έγινε μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου;

Ξέρετε ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκοσμίως;

Αναφέρουμε μερικές χαρακτηριστικές νέες επενδύσεις αμερικάνικων εταιριών στην Κίνα:

*Η Coca-Cola ανοίγει τρία νέα εργοστάσια φέτος.

*Η Disney αγόρασε εκτάσεις γης για μια επένδυση ύψους 4.4 δις δολαρίων που θα ονομάζεται Shanghai Disneyland.

*Η Procter & Gamble επένδυσε πάνω από 1 δις σε επιχειρήσεις.

*Η Caterpillar έφτιαξε 16 εργοστάσια και απασχολεί πάνω από 8,000 εργάτες.

Ford φτιάχνει 3 εργοστάσια στο Chongqing σαν μέρος μιας επένδυσης ύψους 1.6 δις δολαρίων που προβλέπει την κατασκευή ενός ακόμα εργοστασίου στη Νanchang".

Η πραγματικότητα είναι ότι η παγκοσμιοποίηση καταστρέφει τελείως την οικονομία των ΗΠΑ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε να χάνουμε θέσεις εργασίας μιας και δεν ενδιαφέρεται κανείς απ' του υποψηφίους Προέδρους των εκλογών του 2012. Και τα δύο κόμματα επιμένουν ότι χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο "ελεύθερο εμπόριο".

Γι'αυτό ο κόσμος των ΗΠΑ πρέπει να κάνει την αποβιομηχάνιση το πρώτο θέμα της προεκλογικής περιόδου και να δράσει τώρα που υπάρχει ακόμα κάτι που μπορεί να σωθεί.

http://endoftheamericandream.com/