12 Σεπτεμβρίου 2011

Η αγκαλιά του Ομπάμα σε ελληνίδα ηθοποιό στο Σημείο Μηδέν

Για την Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό Ανθούλα Κατσιματίδη, της οποίας ο αδελφός, Γιάννης, ήταν ανάμεσα στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, η δέκατη επέτειος από την τρομοκρατική επίθεση ήταν το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας άλλης.

Ανακουφισμένη από την ολοκλήρωση του Εθνικού Μνημείου για τους 2.983 νεκρούς, εκμυστηρεύτηκε τα αισθήματά της στον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος έσπευσε αμέσως να την αγκαλιάσει, όταν συναντήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στην τελετή μνήμης που διοργανώθηκε.

«Δεν είναι πια Σημείο Μηδέν. Το νερό που τρέχει στο μνημείο, δίπλα στα ονόματα των θυμάτων, συμβολίζει τη ζωή. Τώρα, ολόκληρη η περιοχή, εκεί όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, έχει ζωή...», είπε λίγο αργότερα φορτισμένη στον ανταποκριτή της «Ελευθεροτυπίας» η Ανθούλα Κατσιματίδη. Στην τελετή πέρα από τον Μπάρακ Ομπάμα, που συνοδεύονταν από την σύζυγό του Μισέλ, βρέθηκε και ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους. Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ διάβασε έναν ψαλμό από την Παλαιά Διαθήκη, υπό τη σκιά του νεοανεγερθέντος Πύργου της Ελευθερίας.

Αυτή ήταν ίσως η πιο συναισθηματικά φορτισμένη τελετή για τους συγγενείς των θυμάτων. Οι τελευταίοι, φορώντας t-shirt με τις φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων που χάθηκαν στους Δίδυμους Πύργους, αντίκρισαν για πρώτη φορά το Εθνικό Μνημείο που καλύπτει μια έκταση περίπου 16 στρεμμάτων και περιλαμβάνει δύο τεράστια συστήματα από καταρράκτες που καταλήγουν σε δύο πισίνες, έκτασης περίπου ενός στρέμματος η κάθε μία, ακριβώς στα πέλματα των Πύργων, με τα ονόματα των θυμάτων να είναι χαραγμένα στους μεγάλους τοίχους με τους καταρράκτες.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα 2.983 θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον υπήρχαν και τα ονόματα 36 ατόμων ελληνικής καταγωγής. Οι 35 σκοτώθηκαν στους Δίδυμους Πύργους και ένας ήταν μέλος του πληρώματος του αεροσκάφους της «United Airlines» που χτύπησε σ' ένα από τα κτίρια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Μανχάταν. Ωστόσο, ο αριθμός των ελληνοαμερικανών εικάζεται ότι μπορεί να είναι μεγαλύτερος, επειδή είναι πολύ πιθανό να υπήρχαν και άλλοι ομογενείς που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα, αλλά δεν είχαν ελληνικό όνομα και δεν έχουν αναφερθεί στις αρχές του ελληνικού Προξενείου ή της Αρχιεπισκοπής...

star.gr