03 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΔ: ΠΑΣΟΚ-Χρυσοχοίδης σκότωσαν την εμπιστοσύνη της αγοράς

Ενώ η ύφεση τρέχει με 7%, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη στήριξη ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων από τον προηγούμενο επενδυτικό νόμο της ΝΔ. Και ενώ σκότωσε την εμπιστοσύνη της αγοράς, προσπαθεί να την αναστήσει με περίσσευμα επικοινωνίας και έλλειμμα ουσίας.

Αυτό που πράγματι συμβαίνει, είναι ότι τόσο φέτος, όσο και τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα γίνονται πληρωμές από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο. Αντίθετα, η κατάργηση του προηγούμενου νόμου, χωρίς την υιοθέτηση νέου για ένα χρόνο, στέρησε την αγορά για το 2011 από τη δυνατότητα εκταμίευσης πόρων μέσω του νέου νόμου.

Ακόμα περισσότερο τα στοιχεία σε σχέση με την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου είναι απογοητευτικά: Το πρώτο εξάμηνο ισχύος του νέου επενδυτικού νόμου υποβλήθηκαν, σε όλη την Ελλάδα, μόνο 142 επενδυτικά σχέδια, που αντιστοιχούν σε ενισχύσεις της τάξεως των 94 εκατομμυρίων ευρώ για φοροαπαλλαγές και 97 εκατομμυρίων για επιχορηγήσεις. Με δεδομένο ότι το συνολικά διαθέσιμο ποσό ήταν 2,5 δις ευρώ, έστω και σε βάθος χρόνου, ακόμα κι αν εγκριθούν όλες οι αιτήσεις, οι συνολικές ενισχύσεις θα είναι 12 φορές μικρότερες σε σχέση με τις προβλεπόμενες!

Κάθε επένδυση, είτε στο πλαίσιο του νόμου για το fast track, είτε στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου είναι, όχι μόνο καλοδεχούμενη, αλλά και αναγκαία. Αποδεικνύεται, όμως, ότι οι δύο αυτοί νόμοι, που η Νέα Δημοκρατία στήριξε άλλωστε επί της αρχής, δεν αρκούν. Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι δράσεις που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη για τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, αλλά και ένα συνολικό πλέγμα μέτρων που θα προκαλέσουν αυτό που η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε ως αναπτυξιακό σοκ. Η κατάσταση οδηγείται από το κακό στο χειρότερο και χρειάζεται δράση τώρα!