16 Σεπτεμβρίου 2011

Εξηγήσεις και διερεύνηση της τρομακτικής καταγγελίας ότι ο Παπακωνσταντίνου φούσκωσε το έλλειμμα, ζήτησε η ΝΔ

http://www.asimos.gr/xairetismata.jpgΠολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά, πως το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε από τον Παπακωνσταντίνου, επίτηδες για να ληφθούν τα σκληρά μέτρα! H ΝΔ ζήτησε εξηγήσεις απ' την Κυβέρνηση (sic!) και να διερευνηθεί άμεσα το θέμα [Πως; Από ποιον; Λίγο αόριστο μου ακούγεται κι αν δεν μιλήσει ο Σαμαράς ο ίδιος, μέχρι τη Δευτέρα θα έχει ξεχαστεί κι αυτό]. Ο Παπακωνσταντίνου απ την πλευρά του απέδωσε τις καταγγελίες σε "συνωμοσιολογία" και καθάρισε, ενώ κατά τη διάρκεια της δήλωσής του έπιανε τη μύτη του για να δει αν μεγαλώνει...

Μετά τον Δ. Παπαδημούλη ο οποίος έφερε με ερώτηση στη Βουλή το θέμα της διαγραφής των μελών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε σε αυστηρούς τόνους άμεση διερεύνηση του θέματος, σημειώνοντας πως είχε πολλές φορές κάνει λόγο για μικρότερο έλλειμμα: «Η Νέα Δημοκρατία, κατ’ επανάληψη, έχει επισημάνει ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει ευθύνη για τη διαμόρφωση του ελλείμματος το 2009.Πρόσφατα, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, με σχετικό Δελτίο Τύπου, το επαναλάβαμε. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, ενσωμάτωσε στα ελλείμματα και στα χρέη εγγυήσεις των ΔΕΚΟ» σημείωσε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ επικαλέσθηκε τα όσα υποστηρίζει σε βιβλίο του ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Χριστοδουλάκης, στο πρόσφατο βιβλίο του, ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να αποδεχθεί πρωτοβουλίες που οδήγησαν σε απρόσμενη διόγκωση του ελληνικού χρέους.

«Σήμερα, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγγέλλει, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, εσκεμμένη διόγκωση του ελλείμματος για το 2009.Ενώ, η Επιτροπή για την Αξιολόγηση των Δημοσιονομικών Στοιχείων, που συνέστησε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμούσε, στην Έκθεσή της, πέρυσι το Φεβρουάριο, πολύ χαμηλότερο έλλειμμα για το 2009. Απαιτούνται άμεσες εξηγήσεις από την Κυβέρνηση» κατέληξε σε αυστηρούς τόνους ο κ. Σταϊκούρας.

Παπακωνσταντίνου: «Είναι φθηνές, εύκολες και συνωμοσιακού τύπου δικαιολογίες»

Τη δική του απάντηση έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις καταγγελίες της κας Γεωργαντά: «Είναι γνωστό σε όλους ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα και στην κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010, έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2010. Δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT».

Ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος στη συνέχεια έκανε λόγο για φθηνές δικαιολογίες ενώ επιτέθηκε ανοικτά στην κα Γεωργαντά αμφισβητώντας την αξιοπιστία της: «Ας καταλάβουμε, λοιπόν, τη δεινή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, αντί να ψάχνουμε φτηνές και εύκολες, συνομωσιακού τύπου, δικαιολογίες για τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζήσαμε και τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ. Όσο για τα λεγόμενα της κυρίας Γεωργαντά, μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, νομίζω πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε, ότι “βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή”».