14 Σεπτεμβρίου 2011

Απορρίφθηκε η διεύρυνση του EFSF από την Αυστρία

Απορρίφθηκε την Τετάρτη, από κοινοβουλευτική επιτροπή της Αυστρίας, η πρόταση για τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (EFSF). Η εξέλιξη εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει τη διαδικασία έγκρισης της ενίσχυσης του Ταμείου, πέρα από τις 21 Σεπτεμβρίου που είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Για την έγκριση της πρότασης χρειαζόταν πλειοψηφία 2/3, κάτι που δεν κατέστη εφικτό.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι είχε ζητήσει την επίσπευση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών έγκρισης του μηχανισμού από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το κόστος των καθυστερήσεων.

Πρόοδο στο θέμα των εγγυήσεων «βλέπει» στο μεταξύ η κυβέρνηση της Αυστρίας. Όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, στο Reuters, έχει επιτευχθεί η κατάλληλη τεχνική προετοιμασία ώστε το πρόβλημα να μην είναι πλέον «εκρηκτικό».

Ερωτηθείσα εξάλλου για το εάν συνεχίζει να θεωρεί ταμπού το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, δήλωσε ότι μία ελληνική χρεοκοπία θα ήταν ένας «ασύγκριτα πιο δαπανηρός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κρίση».