24 Σεπτεμβρίου 2011

Focus: «Πεθαίνοντας τον ασθενή στην πείνα»

Η χώρα αυτοκαταστρέφεται με τη λιτότητα που εφαρμόζει. Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι πολύ αυστηροί. Ο ασθενής οδηγείται στο θάνατο με μία αγωγή πείνας. Η Τρόικα θα έπρεπε να αξιολογεί την Ελλάδα με βάση εάν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις και όχι βάσει ενός σταθερού στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Όταν μία οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, όλοι οι στόχοι για το έλλειμμα είναι ουτοπικοί.

Ο λόγος για τον οποίο η Τρόικα υπαγορεύει τέτοιου είδους στόχους είναι η πρόθεση να τιμωρήσει την Ελλάδα.

Οι Έλληνες, πιστεύει η Τρόικα, πρέπει να πληρώνουν για την κακοδιαχέιριση των δημοσιονομικών τους. Είναι εύκολο να εξηγήσουν στους δικούς τους ψηφοφόρους τα περί δημοσιονομικών στόχων, επειδή αυτοί είναι μετρήσιμοι. Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποδώσουν.

H Ευρώπη αρχίζει να αναθεωρεί κάπως τις απόψεις της στο θέμα αυτό.

Σε όσους πιστεύουν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα έλυνε το πρόβλημα, πρέπει να ξεκαθαριστρεί πως η ενδεχόμενη χρεοκοπία θα σήμαινε αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων. Το τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε και η χώρα δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί. Κανείς δεν ξέρει τί θα ακολουθούσε μία χρεοκοπία. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.

Εάν η Ελλάδα πράγματι δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να υπάρξει παραδειγματισμός. Οι επιπτώσεις ενδεχόμενης χρεοκοπίας σε τράπεζες και αγορές θα ήταν το μικρότερο κακό. Δεν θα πρέπει να δεχόμαστε εκβιασμούς. Ευτυχώς, όμως, η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει ορισμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Focus Online