16 Σεπτεμβρίου 2011

H Apple απέσυρε την εφαρμογή για το iphone "Εβραίος ή όχι"

Apple Jew Or Not Jew France H Apple αφαίρεσε από το γαλλικό App Store την εφαρμογή, για τα iphone, "Jew or Not Jew?" ("Εβραίος ή όχι") την οποία είχε φτιάξει εβραίος.

Η εφαρμογή επέτρεπε στους χρήστες να βρουν αν κάποιο γνωστό δημόσιο πρόσωπο ήταν εβραϊκής ή όχι καταγωγής. Η απομάκρυνσή της έγινε μετά από διαμαρτυρία γαλλικής αντιρατσιστικής οργάνωσης που απείλησε να μηνύσει την Apple.

Η εφαρμογή, "Juif ou pas Juif?" στα γαλλικά, επωλείτο στη Γαλλία προς 0,79 ευρώ μέχρι την Τετάρτη. Η οργάνωση SOS Racisme αιτιολόγησε την απειλή της να μηνύσει την Apple με το ότι η εφαρμογή παραβίαζε γαλλική νομοθεσία δημοσιοποιώντας προσωπικά δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεση των ατόμων.

Η εφαρμογή συνεχίζει να είναι διαθέσιμη εκτός Γαλλίας και πωλείται προς 1,99$ από το αμερικάνικο App Store της Apple.

Ο γαλλικός νόμος απαγορεύει τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων συμπεριλαμβανόμενης της φυλής, της σεξουαλικής προτίμησης, των πολιτικών πεποιθήσεων ή των θρησκευτικών πιστεύω και προβλέπει ποινή μέχρι 300.000 ευρώ και χρόνια φυλακή.

Την Τετάρτη η Le Parisien είχε μια συνέντευξη του δημιουργού της εφαρμογής Johann Levy ο οποίος είναι εβραίος! "Δεν είμαι εκπρόσωπος όλων των Εβραίων, αλλά σαν εβραίος ξέρω ότι μεταξύ μας πολλές φορές ρωτάμε αν ο τάδε είναι εβραίος" είπε ο 35χρονος Αγγλογάλλος, εβραικής καταγωγής, Levy.

"Για μένα δεν υπάρχει τίποτα το ρατσιστικό στο να λέμε ότι κάποιος είναι εβραίος, αντίθετα είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει υπερήφανους" είπε, ενώ συμπλήρωσε πως τα στοιχεία τα συγκέντρωσε από κατά καιρούς δημοσιεύσεις για γνωστά διάσημα πρόσωπα.

Η Apple έχει απομακρύνει πολλές εφαρμογές από το App Store από τα μέσα του 2008 που άρχισε να λειτουργεί. Τον Ιούνιο απομάκρυνε μια εφαρμογή που ονομάζονταν "Third Intifada" μετά από καταγγελίες ότι ηρωποιούσε τη βία εναντίον του Ισραήλ. Τότε η Apple είχε πει ότι η εφαρμογή παραβίαζε τους κανόνες ανάπτυξης εφαρμογών μιας και προσέβαλε μεγάλη μερίδα κόσμου.