30 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΔ: Κακόγουστο αστείο οι εξαγγελίες Mike και Κουκουλόπουλου για δήθεν γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον στη διαχείριση αποβλήτων

http://1.bp.blogspot.com/-wtBtzZOwYag/TghgWuWOx5I/AAAAAAAANIQ/jg7Mtjz06UA/s1600/%25CE%259D%25CE%2595%25CE%2591+%25CE%2594%25CE%2597%25CE%259C%25CE%259F%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%2599%25CE%2591+logo+3.pngΣε κακόγουστο αστείο εξελίσσονται πλέον οι επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες της κυβέρνησης για δήθεν επενδύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και ειδικότερα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, κάποια -όπως ο κ. Χρυσοχοϊδης, - αναλώνονται σε γενικόλογες διαπιστώσεις για γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον στη διαχείριση αποβλήτων και άλλα -όπως ο κ. Κουκουλόπουλος- περιφέρονται στα κανάλια φλυαρώντας επί παντός επιστητού, χωρίς να ασχολούνται με τα ζητήματα της αρμοδιότητάς τους.

Σε μια περίοδο που η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από επενδύσεις και αναπτυξιακές ανάσες, οι διαπιστώσεις και οι ανακοινώσεις έχουν, πλέον, περισσέψει. Το έργο και η ουσία είναι αυτά που λείπουν, την ώρα μάλιστα που ο αρμόδιος Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Hahn, σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για χαμηλή απορροφητικότητα και πιθανή απώλεια κοινοτικών πόρων στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Παρόλα αυτά, κανένας από την κυβέρνηση δεν φαίνεται να συγκινείται. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει να μετατρέψει την πράσινη ανάπτυξη που το ίδιο ευαγγελιζόταν, σε πράσινη ύφεση και ή δεν μπορεί ή δεν θέλει να αξιοποιήσει πραγματικά τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που υπάρχουν στο περιβάλλον.

Ειδικά στα απορρίμματα -που είναι, πράγματι, ένας τομέας που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να προσελκύσει επενδύσεις -επί δύο χρόνια πάει με βήμα σημειωτόν και δεν έχει να επιδείξει καμία αξιοσημείωτη πρωτοβουλία, ούτε σε πρακτικό, ούτε σε διαδικαστικό επίπεδο. Οι περιφερειακοί σχεδιασμοί και τα έργα που προβλέπονται από αυτούς είναι στον “αέρα” και η νέα δομή διαχείρισης απορριμμάτων, που προβλέπεται από τον “Καλλικράτη” είναι ακόμα σχέδιο επί χάρτου. Ακόμα και η Οδηγία 98/2008 της ΕΕ που μεταβάλλει το πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων και θα έπρεπε να έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, αγνοείται η τύχη της.

Την ίδια ώρα, τα απολύτως αναγκαία μεγάλα έργα στην Αττική, εργοστάσια επεξεργασίας και ΧΥΤΥ, αντί να έχουν προκηρυχθεί και να έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται, παραμένουν βαλτωμένα σε διαβουλεύσεις και “προκαταρκτικές προκηρύξεις", χωρίς ορατό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Είναι απορίας άξιο πώς πιστεύει η κυβέρνηση ότι μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, όταν η ίδια δεν κάνει τη δουλειά της και δεν έχει φροντίσει να διαμορφώσει το απαραίτητο πλαίσιο για να γίνουν πράξη. Ή μας εμπαίζει ή δεν έχει αντιληφθεί την πραγματικότητα. Ας αφήσουν, λοιπόν, οι κυβερνητικοί παράγοντες τα μεγάλα και ανούσια λόγια και ας στρωθούν επιτέλους στη δουλειά.

Πηγ: ΝΔ