07 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΗ: "Κάτω από 19% η αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος"... ε ένα ευχαριστώ πρέπει να το πούμε αφού δεν θα είναι 19% αλλά 18%

Χαμηλότερη του 19% θα είναι η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Ιανουαρίου, όπως αναφέρει η Επιχείρηση σε ανακοίνωσή της.

H ΔΕΗ αναφέρει ότι υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τα κοστολογικά στοιχεία της τριετίας 2010 - 2012. Aπό αυτά προκύπτει αύξηση του κόστους της τάξης του 16% από το 2010, χρονιά με χαμηλό κόστος, στο 2011 και από το 2011 στο 2012 της τάξης του 3%.

Επίσης επισημαίνει ότι αυτές οι αυξήσεις αφορούν το κόστος ενέργειας (ανταγωνιστικό κομμάτι τιμολογίου) και ότι η συνολική επιβάρυνση των καταναλωτών θα είναι «σαφώς μικρότερη» καθώς θα συμπεριληφθούν οι μονοπωλιακές αλλά και άλλες χρεώσεις.

Η αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, όπως τονίζεται, δεν οφείλεται σε ενδογενείς παράγοντες, καθώς η εταιρεία έχει προχωρήσει σε μείωση στις δαπάνες μισθοδοσίας της τάξης του 15% και συνολικά στις λειτουργικές δαπάνες της τάξης του 17%.

Η αύξηση του κόστους ενέργειας οφείλεται σε «εξωγενείς και μη ελέγξιμους από την επιχείρηση παράγοντες», όπως τονίζει, οι οποίοι είναι:

· η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο,

· η αύξηση των τιμών στη Χονδρεμπορική Αγορά σε συνδυασμό με τις αυξημένες αγορές από το Σύστημα,

· η μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή,

· η αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου.