10 Οκτωβρίου 2011

Βενιζέλος-τρόικα: Οπισθεν ολοταχώς-Επιστρέφουμε στο 2004

Η μαραθώνια συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικα έληξε το μεσημέρι, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επισημαίνει ότι μέχρι το τέλος του 2012, η ύφεση θα είναι μείον 15% και θα γυρίσουμε στα επίπεδα ζωής του 2004. Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και προβληματικό, μια χώρα να αναγκάζεται να προσφύγει σε διεθνή οργανισμό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της, ώστε να αποφύγει τη πτώχευση και να διαφυλάξει το επίπεδο ζωής των πολιτών της.
Η σημερινή συνάντηση είχε αντικείμενο τους προϋπολογισμούς 2013 - 2014 και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε αυτούς οι οποίες, σύμφωνα με την τρόικα, θα πρέπει να αποφέρουν τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε το έλλειμμα να υποχωρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε μετά το τέλος της συνάντησης ότι απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να διευθετηθούν μέχρι αύριο, τις οποίες τόνισε ότι εάν χρειαστεί θα τις χειριστεί προσωπικά, ώστε να δοθούν πολιτικές λύσεις.

"Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε την αναγκαία διόρθωση για να μπει στη χώρα μια στέρεα βάση. Αν δεν σπάσουμε τώρα τη φούσκα, τη ψευδαίσθηση που δημιουργήθηκε εδώ και πολλά χρόνια, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, γιατί η κατάσταση είναι επικίνδυνη και αβέβαιη", σημείωσε.

Ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι φέρουμε όλοι ευθύνη, ανάλογα, όπως είπε, με το ρόλο που διαδραματίζει ο καθένας, μέσα στο πολιτικό σύστημα, ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της ΝΔ, στην οποία καταλόγισε τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα, την περίοδο διακυβέρνησης της: "Είναι ιστορικό, ηθικό και επικοινωνιακό λάθος, να αφήνουμε την ΝΔ να μιλά για την οικονομία και τα ελλείμματα".

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά, ότι είναι πλήρης και απόλυτη η διασφάλιση των καταθέσεων, τόσο του δημοσίου, όσο και των πολιτών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς τη κατεύθυνση.