14 Οκτωβρίου 2011

Σχέδιο πέντε σημείων με «ελληνικό κούρεμα» έως και 50% στα σενάρια που εξετάζει η ΕΕ

Απομείωση των ελληνικών ομολόγων που μπορεί να φτάνει μέχρι και το 50%, «αναχώματα» στήριξης για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ είναι τα κεντρικά σημεία ενός από τα σενάρια που εξετάζει η Ευρωζώνη εν όψει της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαβουλεύσεις που επικαλείται το Bloomberg.

Το σχέδιο συμπληρώνουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η νέα ώθηση ευρωπαϊκών πολιτικών με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η εξέταση αλλαγών στις ευρωπαϊκές συνθήκες ώστε να γίνει στενότερη η οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη.

Η μεγαλύτερη απομείωση, εάν όντως αποφασιστεί, πιθανότατα θα συνοδεύτεαι από ρητές δεσμεύσεις πως θα αποκλειστεί αναδιάρθρωση χρέους για άλλες χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης (κυρίως δηλαδή την Πορτογαλία), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μία από τις πιο επιθετικές προτάσεις προβλέπει ανταλλαγή του ελληνικού χρέους με ομόλογα χαμηλότερης ονομαστικής αξίας που θα έχουν την εγγύηση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) - ο οποίος αξιολογείται με ΑΑΑ από τους οίκους. Ως έσχατη επιλογή εξετάζεται επίσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ακόμη και απομείωση χωρίς εγγύηση.

Όσον αφορά δε την παράλληλη στήριξη του τραπεζικού τομέα, συζητάται επίσης η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «αναχώματος» με χρήση κεφαλαίων από το EFSF, το οποίο ενδεχομένως να έχει την δυνατότητα να αγοράζει απευθείας μερίδια χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και να εγγυάται τραπεζικά χρεόγραφα.

Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες τέλος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, βλέπουν με όλο και πιο θετικό μάτι την επίσπευση του μόνιμου μηχανισμού για το ευρώ, του ESM -ο οποίος, επισήμως, τίθεται σε ισχύ το 2013.

Οι διαβουλεύσεις προσανατολίζονται σε υλοποίησή του ήδη από τα μέσα του 2012, με παράλληλη «ελαστικοποίηση» των κανονισμών που ορίζουν τη διαδικασία της λήψης αποφάσεών του, ώστε να μην απαιτείται η ομόφωνη γνώμη όλων των κρατών που συνεισφέρουν στα κεφάλαιά του -και να αποφευχθούν «θρίλερ» ανάλογα εκείνου της Σλοβακίας.