11 Οκτωβρίου 2011

"Συζήτηση για κούρεμα πάνω από 60% στο χρέος"

http://img.protothema.gr/E5FE1744B8853FE21AB88CEEEE4580C0.jpgΜε μια δήλωση – δημόσια παραδοχή πως οι Ευρωπαίοι, αλλά και οι Έλληνες πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, συζητούν πλέον την εκδοχή ενός «γενναίου κουρέματος» του ελληνικού χρέους ακόμα και άνω του 60%, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάραξε για ακόμη μία φορά τα νερά.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή κρατική τηλεόραση ORF, ο Γιούνκερ απαντώντας σε ερώτηση αν η ΕΕ συζητά το κούρεμα κατά 50% ως 60% του ελληνικού χρέους, είπε χαρακτηριστικά: "Συζητάμε για παραπάνω".

Αυτή η δήλωση είναι και η πρώτη επίσημου – και δη κορυφαίου – παράγοντα της Ευρωζώνης αναφορικά με τη «συνολική, βιώσιμη λύση» που δεσμεύθηκαν πως θα μας παρουσιάσουν ως το τέλος του μήνα οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας, Μέρκελ και Σαρκοζί.

Πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup, ξεκαθάρισε, στην ίδια συνέντευξη, ότι οι Ευρωπαίοι επ΄ουδενί δεν θα επιτρέψουν μια χρεοκοπία ενός κράτους – μέλους της Ευρωζώνης.

Τέλος, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραδέχτηκε πως η διαχείριση της κρίσης χρέους και ειδικά του ελληνικού χρέους δεν ήταν η καλύτερη: "Δεν ήμασταν αρκετά γρήγοροι", διότι αγορές αντιδρούν γρηγορότερα από τους πολιτικούς ηγέτες", υπογράμμισε.