01 Οκτωβρίου 2011

Ακόμα δεν το είδαμε ζητάμε 6,6 δισ. επιπλέον

Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στη χθεσινή περιπολία στα υπουργείαΤης ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Με απόκλιση από το στόχο κλείνει το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού, στο 7,8%-8%, ενώ για το 2012 παραμένει σταθερός ο στόχος του 6,5%, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή. 

Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στη χθεσινή περιπολία στα υπουργεία Η σύνταξη του προσχέδιου αποτελεί αντικείμενο των αλλεπάλληλων επαφών που έχουν από την περασμένη Πέμπτη οι επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και πρόκειται να εγκριθεί αύριο από το υπουργικό συμβούλιο. 

Τα μεγέθη στα οποία καταλήγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρόικα και οικονομικό επιτελείο αφορούν: 

1 Τη διαμόρφωση του φετινού ελλείμματος στο 7,8% με 8% έναντι στόχου 7,6% που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Η μεγάλη ύφεση, που εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 5,5% φέτος, δεδομένου ότι φαίνεται να αγγίζει το 12% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, επιδεινώνει το υφιστάμενο πρόβλημα των εσόδων, το οποίο έχει ενισχυθεί περαιτέρω από τα μειωμένα έσοδα και των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της μείωσης των εισφορών -επίπτωση που προκαλείται από την υψηλή ανεργία. Η επιβολή του ενιαίου τέλους στα ακίνητα και η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου δεν «σώζουν» τα έσοδα, τα οποία αποκλίνουν από το στόχο. 

2 Η απόκλιση αυτή είναι που θέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε νέα βάση τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε ότι συζητούν την εναλλακτική της επίτευξης των ποσοτικών αντί των ποσοστιαίων στόχων. Το οικονομικό επιτελείο επικαλείται τη βαθιά ύφεση, η οποία, αν τελικά κλείσει στο 5,5%, θα περιορίσει το ΑΕΠ στα 217,5 δισ. ευρώ. Οπότε το έλλειμμα θα κλείσει πλησίον του ποσοτικού στόχου 17.065 εκατ. ευρώ που θέτει το Μεσοπρόθεσμο. Δηλαδή, αν το έλλειμμα κλείσει στο 7,8% θα διαμορφωθεί λίγο κάτω από 17 δισ. και αν κλείσει στο 8%, θα είναι 17,4 δισ. ευρώ. 

3 Διατηρείται σταθερός ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 6,5%το 2012 -χρονιά κατά την οποία το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 2,2%, δηλαδή ΑΕΠ κάτω από 213 δισ. ευρώ! 

Ο προϋπολογισμός του 2012 αναμένεται να προβλέπει δραστική περιστολή δαπανών, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ζητούν να περιοριστούν κατά 1-1,5 δισ. ευρώ από τις πρωτογενείς, ώστε να κλείσουν στα 51,9 δισ. από 53,4 δισ. φέτος. Εντούτοις ανοδικά θα κινηθούν οι δαπάνες για τόκους, καθώς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 17 δισ. ευρώ από 16 δισ. φέτος, ενώ τον επόμενο χρόνο λήγουν ομόλογα 35,1 δισ. από 27,5 δισ. το 2011. 

4 Το οικονομικό επιτελείο αναζητεί διέξοδο και ως προς την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου συνολικού ύψους 6,53 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του έτους, που φτάνουν πλέον στο 3% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι και η τρόικα έχει απαιτήσει να μηδενιστούν τα χρέη αυτά, ώστε να κινηθεί η αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να υπάρχει αίτημα προς την τρόικα να είναι αυξημένη κατά 6,6 δισ. ευρώ η πρώτη δόση του δεύτερου πακέτου βοήθειας, ώστε το Δημόσιο να πληρώσει τις οφειλές του σε εργολάβους, φαρμακευτικές εταιρείες και άλλους προμηθευτές του. 

Τα καυτά ζητήματα της εργασιακής εφεδρείας, του ενιαίου μισθολογίου και της διοικητικής μεταρρύθμισης εξετάστηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Δημήτρη Ρέππα. Ειδικά για την εργασιακή εφεδρεία θα υπάρξουν και άλλες επαφές μέσα στο Σαββατοκύριακο και τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να τις λάβει αύριο το υπουργικό. 

Τα θέματα Δικαιοσύνης εξετάζονται κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα και με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. *