16 Οκτωβρίου 2011

Μπένυ, τα 'μαθες τα νέα; "Φυγή καταθέσεων 7,6 δισ. ευρώ... το 2003 όμως "

http://ndthessaloniki.gr/wp-content/uploads/2011/07/venizelos12.jpg[Η απάντηση στις κουτοπονηριές ΠΑΣΟΚ-Μπένυ να ανακοινώσει προχθές πόσα λεφτά έφυγαν μόνο το 2009 (αν ανακοίνωνε πόσα έχουν φύγει το 2010 και 2011 θα φαινόταν η γύμνια τους) λέγοντας ότι μόνο για τότε έχει στοιχεία, έρχεται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ που αυτοί μπορεί να το ξέχασαν αυτό όμως δεν τους ξέχασε...]

Φυγή καταθέσεων 7,6 δισ. ευρώ το 2003

Του ΧΡ. ΖΙΩΤΗ

Μαζική φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό σημειώθηκε το 2003.

Ο εκπατρισμός των καταθέσεων, ο οποίος αποτυπώνεται στα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνδυασμό με τη μείωση της αποταμίευσης περιορίζει τη «δεξαμενή» των υγιών κεφαλαίων για τη χρηματοδότησης της ανάπτυξης.


Τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια που ισχύουν στην Ελλάδα καθώς και το ιδιόμορφο καθεστώς φορολογίας των repos είχε αποτέλεσμα να εκπατριστούν το 2003 από τη χώρα καταθέσεις ύψους 7,6 δισ. ευρώ, ενώ το 2002 είχε καταγραφεί εισροή 2 δισ. ευρώ. Η εκροή αυτή κεφαλαίων διογκώνεται από τους τόκους που πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο στο εξωτερικό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Μόνο σε τόκους ο προϋπολογισμός κατέβαλε το 2003 περίπου 4 δισ. ευρώ, κονδύλι το οποίο ήταν αυξημένο κατά 15% σε σύγκριση με το 2002.

Εν τούτοις, το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της χώρας μας το 2003 εμφάνισε βελτίωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2003 διευρύνθηκε οριακά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 5,7% του ΑΕΠ έναντι 6% το 2002. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε μόνο κατά 0,9%, φτάνοντας έτσι τα 8,647 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος κατά 0,3%, την αύξηση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών κατά 6,9%, καθώς και τη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο εισοδημάτων κατά 25% και τον περιορισμό του πλεονάσματος στο ισοζύγιο μεταβιβάσεων κατά 6,5%.

Αναλυτικά, ο περιορισμός του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο οφείλεται στην άνοδο των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων (κατά 521 εκατ. ευρώ) σε συνδυασμό με τη μείωση των αντίστοιχων πληρωμών για εισαγωγές (κατά 75 εκατ. ευρώ), οι οποίες οδήγησαν στον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος, εκτός καυσίμων, κατά 596 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η μείωση του συνολικού εμπορικού ελλείμματος ήταν αισθητά μικρότερη, επειδή η δαπάνη για καθαρές εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκε κατά 531 εκατ. ευρώ.

Το ισοζύγιο υπηρεσιών

Η βελτίωση κατά 743 εκατ. ευρώ του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών αντανακλά τη βελτίωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες, ενώ το τουριστικό συνάλλαγμα μειώθηκε κατά 7,6%.

Τέλος, τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων (κατά 360 εκατ. ευρώ) προκάλεσε η μείωση των καθαρών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών παρατηρήθηκε καθαρή εισροή ύψους 545 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, ωστόσο την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 12.334 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, κυρίως για τοποθετήσεις σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, αυξήθηκαν σημαντικά οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου στο εξωτερικό από κατοίκους.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/02/2004