10 Οκτωβρίου 2011

Μπαρόζο στη Bild: Υπήρξαν πολιτικές πιέσεις για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη

Έντονη κριτική στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης ασκεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατηγορώντας τα ότι άσκησαν «τεράστιες πολιτικές πιέσεις» προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στη νομισματική ένωση το 2001. Η Κομισιόν είχε καταστήσει σαφές με έκθεσή της το 1998 ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια για την ένταξη, τονίζει ο Μπαρόζο σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild.

«Αλλά υπήρξε πολιτική βούληση για την αποδοχή της Ελλάδας. Ασκήθηκε τεράστια πολιτική πίεση από τις χώρες μέλη για την εισδοχή (της Ελλάδας)» υποστηρίζει.

Αναφερόμενος στη Γαλλία και τη Γερμανία, τονίζει ότι εμπόδισαν την Κομισιόν να επιβάλει κυρώσεις, όταν οι δύο αυτές χώρες παραβίασαν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπερβαίνοντας τα όρια του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2003-2006.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατηγορεί επίσης τις αγορές ότι «καλλιεργούν τον πανικό» κατά τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους της ευρωζώνης. Οι αγορές δεν είναι «άμεμπτες», δηλώνει ο Ζοζέ Μπαρόζο. «Προηγουμένως οι εμπειρογνώμονες και οι αγορές μάλλον υποτιμούσαν τα προβλήματα χρέους. Τώρα ορισμένες φορές υπερβάλλουν για τους κινδύνους και καλλιεργούν τον πανικό» αναφέρει.