01 Οκτωβρίου 2011

«Απανωτά λουκέτα σε επιχειρήσεις της Αχαΐας.»

http://images.inews.gr/116/dilosi-tou-proedrou-tis-ne-tis-onned-achaias-giorgou-drakouli-gia-to-nikiforo-apotelesma-tis-dap-ndfk.jpgΓιώργος Δρακούλης
Πρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ ΑΧΑΪΑΣ

Η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση της Τρόικας εναποθέτει καθημερινά «ταφόπλακα» σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στην Αχαΐα. Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου της Αχαΐας αναφορικά με την έναρξη και το κλείσιμο επιχειρήσεων στην περιοχή μας αντικατοπτρίζουν την ζοφερή πραγματικότητα. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 770 επιχειρήσεις ενώ λουκέτο έβαλαν 925.

Αναλυτικά, στον κλάδο της μεταποίησης άνοιξαν 90 και έκλεισαν 205 επιχειρήσεις. Στο εμπόριο τα νούμερα είναι 302 και 354 αντίστοιχα ενώ στις υπηρεσίες άνοιξαν 378 και έκλεισαν 366. Τα νούμερα είναι απογοητευτικά και δείχνουν την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις και τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα. Οι καταστηματάρχες αγωνιούν για το αύριο καθώς η αυξημένη φορολόγηση που επιβάλλει η Κυβέρνηση σε συνδυασμό με την πτώση της αγοραστικής δύναμης λόγω μειώσεις των εισοδημάτων, φτάνει σε σημείο τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να μην έχουν τα χρήματα για την αποπληρωμή οφειλών σε ΙΚΑ, Δήμους, ΤΕΒΕ, ΔΕΗ, προσωπικό αλλά και δάνεια για τα οποία έχουν περιοριστεί οι διευκολύνσεις από τις τράπεζες, οδηγώντας τους οφειλέτες επιχειρηματίες στο χείλος τους γκρεμού αφού τα χρέη «τρέχουν»!

Η Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η αγορά πλήττεται και χρειάζεται στήριξη και ενίσχυση. Πρέπει να ασκηθεί πίεση στις τράπεζες οι οποίες ας μην ξεχνάμε ότι είχαν αμέριστη στήριξη από το κράτος, για περισσότερη ρευστότητα αλλά και χρονικά περιθώρια στους δανειστές ώστε να «ανασάνουν» όσο γίνεται από την πίεση των χρεών τους. Επιπλέον, να δοθούν κίνητρα σε νέους επενδυτές για να αναζωογονηθεί η αγορά. Το βασικό όμως και αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι η ανάγκη για αλλαγή της πολιτικής που εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση με την οποία έχει βαλτώσει η ανάπτυξη στην χώρα μας.

Η λύση και η έξοδος από την κρίση δεν έρχεται με μεγαλόστομες υποσχέσεις ούτε δήθεν σωτήριες προσωρινές αποφάσεις. Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει ως κύριο άξονα την ανάπτυξη και την ανάταση της οικονομίας μέσω ενός δημιουργικού σοκ στην οικονομία. Η Κυβέρνηση ακολουθεί λανθασμένη «συνταγή» που βαθαίνει την κρίση όπως έχουν δείξει και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Αντί για τόνωση των επιχειρήσεων καθημερινά τις οδηγούν σε λουκέτο.

Η μόνη λύση είναι η ανάπτυξη ώστε να καμφθεί η στασιμότητα που οδηγεί σε τέλμα την χώρα μας.!