04 Οκτωβρίου 2011

Σχέδιο Μάρσαλ αλλά και πτώχευσης κομίζει ο Ρέσλερ στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung στα σχέδια του Γερμανού υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, εν όψη της επίσκεψης του στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται σχέδιο «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» της χώρας. 
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας το "σχέδιο Ρέσλερ" για την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδας επεξεργάστηκαν ειδικοί με προοπτική ένταξής του στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ (ESM).

Σε αυτό προβλέπεται διαδικασία χρεοκοπίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της, με παράλληλο περιορισμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Την συγκεκριμένη διαδικασία χρεοκοπίας θα πρέπει να δρομολογήσει ανεξάρτητο σώμα, που θα λειτουργήσει εποπτικά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της.

Κατά το “σχέδιο Ρέσλερ” στην περίπτωση που οι πιστωτές και η χώρα οφειλέτης δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε οι μεν οφειλέτες θα αναγκαστούν να δεχθούν την πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία τους ως κράτος, οι δε πιστωτές υψηλές απώλειες.

Όσο για το πολυδιαφημισμένο «μίνι σχέδιο Μάρσαλ» για την ανάπτυξη των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα φέρεται να μην τρέφει αυταπάτες αλλά γνωρίζει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα ακολουθήσει την μέθοδο που εφαρμόστηκε στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Με βασική προϋπόθεση ότι γερμανικές υπηρεσίες, υπουργεία, οικονομικοί σύνδεσμοι, επιχειρήσεις θα προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους για να δρομολογηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις στον δημόσιο τομέα και να αναβαθμιστεί η δημόσια διοίκηση.