17 Οκτωβρίου 2011

Γ. Καρασμάνης: Δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYSGA9l8HJtFzzrFe8EYmMuicKl-wFai-irIHHPgTpQiGyBkcLWzCvs8FApUwxcnOl_WuyTMjdp5w8_AiqqfeClKO2qvTh3MxEp6c4SueiBATwB7Az1S8gjIrWTUoy9oKCOFDZr7uRfeQ2/s400/karasmanis%255B1%255D.jpg«Δραματική είναι η μείωση του αγροτικού εισοδήματος τους τελευταίους μήνες. Οι Έλληνες αγρότες υφίστανται και αυτοί με τη σειρά τους τις συνέπειες της ανερμάτιστης πολιτικής της κυβέρνησης των φόρων, των περικοπών και της δραστικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.

Τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, καταδεικνύουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη ραγδαία πτώση των αγροτικών εισοδημάτων.

Οι τιμές που εισέπραξαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι από την πώληση των προϊόντων τους μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 2,4% το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2010 – Αυγούστου 2011, παρά τη άνοδο των διεθνών τιμών σε πολλά από αυτά.

Την ίδια ώρα και παρά τους κυβερνητικούς κομπασμούς και ευχολόγια, το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα εκτινάχθηκε κατά 8,2%, διευρύνοντας έτσι το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ τιμών και κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα στα τέλη του καλοκαιριού οι αγρότες να έχουν χάσει το 10,6% του εισοδήματός τους.

Έτσι, για δεύτερη συνεχή χρονιά – μετά και την περσινή μείωση κατά 3,5% - οι Έλληνες αγρότες διαπιστώνουν στην τσέπη τους το που τους οδηγεί η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης».