04 Οκτωβρίου 2011

Ο κίνδυνος χρεωκοπίας της Ελλάδας θέμα στα διεθνή ΜΜΕ

"Στα μανταλάκια" αλλά όχι για καλό βρίσκεται για άλλη μια φορά η χώρα μας. Η αναβολή της εκταμίευσης της 6ης δόσης και το πρόβλημα της διάσωσης της Ελλάδας "φιλοξενούνται" στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου και είναι κύριο θέμα σε πολλά διεθνή δίκτυα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το αδιέξοδο στη συνεδρίαση του Eurogroup και η καθυστέρηση της εκταμίευσης, αυξάνουν τον κίνδυνο χρεωκοπίας της Ελλάδας.

«Οι Ευρωπαίοι υπουργοί παλεύουν με την ελληνική χρεωκοπία» είναι ο τίτλος της Wall Street Journal. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία για τις φινλανδικές απαιτήσεις εγγυήσεων σε μελλοντικό πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. Επισημαίνουν όμως ότι θα μπορούσαν να αναθεωρήσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου εξαιτίας της επιδείνωσης των δημοσιονομικών δεικτών της Αθήνας.

«Η ευρωζώνη καθυστερεί την απόφαση για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα», αναφέρει το BBC. Και σημειώνει ότι αυτό γίνεται εξαιτίας της αστοχίας στο ποσοστό του ελλείμματος για το 2012. Αναφέρει ακόμη τη δήλωση του Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει.

Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για «επίσπευση του κινδύνου ελληνικής χρεωκοπίας μετά την αναθεώρηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου».  Και προσθέτει ότι «το μοναδικό θετικό βήμα ήταν η συμφωνία για το ζήτημα της καταβολής εγγυήσεων της Ελλάδας προς τη Φινλανδία».

«Η διάσωση της Ελλάδας αναβάλλεται» είναι ο τίτλος της Le Monde. Παράλληλα,  κάνει αναφορά στα επιπλέον μέτρα που ζήτησε το Εurogroup από την Ελλάδα, «παρά τα δραστικά μέτρα συρρίκνωσης του δημοσίου που έχει λάβει η κυβέρνηση». 

Τέλος, το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η στασιμότητα που καταγράφεται στο ελληνικό ζήτημα επηρεάζει συνολικά τις χώρες που μετέχουν στο κοινό νόμισμα και ενισχύει τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ευρωζώνης.