26 Οκτωβρίου 2011

Και Ισλαμική Δημοκρατία της Τυνησίας: Σαφής νίκη των ισλαμιστών του Ενάχντα στις εκλογές της Τυνησίας

Υποστηρικτής του ΕνάχνταΤο μετριοπαθές (προς το παρόν... γιατί και οι Αφγανοί ξεκίνησαν ως μετριοπαθείς και εξελίχθηκαν σε Ταιμπάν) ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα προηγείται, σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα από τις εκλογές της Κυριακής στην Τυνησία, αλλά δεν καταλαμβάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι καταλαμβάνει 15 από τις 39 έδρες σε πέντε εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι πόλεις Σφαξ και Σους, διευκρίνισε η εκλογική επιτροπή.

Μετά από το ισλαμιστικό κόμμα ακολουθεί το Κογκρέσο για τη Δημοκρατία με 6 έδρες και το Κίνημα για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη με 5 έδρες.

Το αριστερό κόμμα Ετακατόλ καταλαμβάνει 4 έδρες, ενώ το Προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα και η Πρωτοβουλία, το κόμμα που είναι επικεφαλής ένας πρώην υπουργός του Μπεν Άλι κερδίζουν από 2 έδρες το καθένα.

Τα αποτελέσματα αυτά αφορούν τις πόλεις Κεμπίλι και Τζεντούμπα.

Πάντως τα τελικά αποτελέσματα δεν θα δημοσιευτούν ακόμη καθώς «οι μηχανισμοί καταμέτρησης χρειάζονται χρόνο», όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της εκλογικής επιτροπής Μπουμπακέρ Μπεθαμπέτ.

Το Ενάχντα είχε σπεύσει να καθησυχάσει τη Δύση και την επιχειρηματική κοινότητα που σκοπεύει να επένδυση στη χώρα αφενός για τη δημοκρατικότητα των προθέσεων του ότι θα συνεργαστεί μαζί της για τη βελτίωση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press