14 Οκτωβρίου 2011

Η ΝΔ ζητά ενίσχυση των φορέων παιδικής προστασίας

http://1.bp.blogspot.com/-wtBtzZOwYag/TghgWuWOx5I/AAAAAAAANIQ/jg7Mtjz06UA/s1600/%25CE%259D%25CE%2595%25CE%2591+%25CE%2594%25CE%2597%25CE%259C%25CE%259F%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%2599%25CE%2591+logo+3.pngΤο ζήτημα της ελλιπούς χρηματοδότησης των φορέων παιδικής προστασίας στην Ελλάδα έθεσε με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Παπανικολάου, επικαλούμενος τα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα αλλά και την ανεπαρκή κρατική στήριξη που αντιμετωπίζουν δεκάδες φορείς στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενος στο ερώτημα του Έλληνα ευρωβουλευτή, ο Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης κ. Λ. ΄Αντορ δήλωσε ότι
δεν γνώριζε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι φορείς παιδικής προστασίας στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι είναι δυνατή η ενίσχυσή τους είτε μέσω του επιχειρησιακού πρόγραμματος (ΕΠ) «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού», στο οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) συνεισφέρει 2,26 δισ., είτε βάσει του ΕΠ «Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση», στο οποίο το ΕΚΤ συνεισφέρει 1,44 δις. Επομένως, οι οργανώσεις παιδιών με αναπηρία μπορούν δυνητικά να επιλεχθούν για ενίσχυση βάσει των ανωτέρω ΕΠ για έργα που ικανοποιούν σχετικούς στόχους. Επίσης, μπορεί να παρέχεται υποστήριξη και μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα «Πρόοδος», για τις δραστηριότητες δικτύων σε επίπεδο ΕΕ που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και στην προαγωγή της ευημερίας των παιδιών στην ΕΕ μέσω ορισμένων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλαγών βέλτιστης πρακτικής και συντονισμού πολιτικής βάσει της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού στον τομέα της κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής προστασίας.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) μπορεί να συμβάλει στην ανέγερση σχολείων και άλλων ιδρυμάτων, καθώς και στην αγορά εξοπλισμού για μειονεκτούντα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 1083/2006, και ιδίως το άρθρο 58, το οποίο ορίζει τις γενικές αρχές που διέπουν τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου για τα ΕΠ, η διαχείριση των ΕΠ είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών και κατά συνέπεια, η επιλογή μεμονωμένων έργων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των διαχειριστικών αρχών για τα ΕΠ σε κάθε κράτος μέλος.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Πάνω από 30 φορείς για το παιδί σήμερα στην Ελλάδα κινδυνεύουν με λουκέτο. Σύμφωνα και με τα στοιχεία που παραθέτει η Επιτροπή προβλέψεις στα διαρθρωτικά ταμεία αλλά και προγράμματα που αποσκοπούν στην προστασία των παιδιών υπάρχουν και είναι έτοιμα προς αξιοποίηση. Δεδομένων και των δηλώσεων του Προέδρου της Επιτροπής κ. Μπαρόζο σχετικά με τις διευκολύνσεις που θα παρέχονται στην χώρα για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, χρειάζεται ο κατάλληλος συντονισμός, η σωστή ενημέρωση και η ορθή διαχείριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων προκειμένου να ανταποκρίθούμε στο αυτονόητο κοινωνικό μας χρέος. Την προστασία, την φροντίδα και την παροχή ευκαιριών σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά".