16 Οκτωβρίου 2011

Κουράγιο αδέρφια! Σε λίγες μέρες ο Φλωρίδης θα φέρει το "νέο" στην πολιτική ζωή του τόπου

[Στόχος των ΠΑΣΟΚων είναι να αποτελέσει ο Φλωρίδης τη μαύρη τρύπα γύρω απ' το ΠΑΣΟΚ που θα απορροφάει όποιον πάει να βγει απ' το μαντρί... και όλα τ' άλλα, ότι οι Φλωρίδης, Παπαδόπουλος κ.λπ είναι εκτός ΠΑΣΟΚ είναι κουραφέξαλα: Μια φορά ΠΑΣΟΚ για πάντα ΠΑΣΟΚ λέει ο δεσμός αίματος που τους συνδέει]



Στα σκαριά μια νέα πολιτική πρωτοβουλία

Του Κωνσταντινου Zουλα

Θέμα ημερών είναι, όπως όλα δείχνουν, η εκδήλωση μιας πολιτικής πρωτοβουλίας από ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εκτός βουλής και η οποία πιθανότατα θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του κομματικού συστήματος.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εντός του προσεχούς 15νθημέρου ή το αργότερο ώς τις 10 Νοεμβρίου διακεκριμένοι στον δημόσιο βίο πολίτες που κινούνται μεταξύ του ονομαζόμενου, κάποτε, εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, αλλά και του φιλελεύθερου χώρου της Κεντροδεξιάς και οι οποίοι θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται σε πλήρες πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο αναμένεται να προβούν στην κοινή ανακοίνωση μιας συγκροτημένης πολιτικής κίνησης.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο παραιτηθείς πρώην υπουργός κ. Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος πάντως ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη κίνηση να συνοδευθεί με την ανακοίνωση ενός νέου κόμματος. Ωστόσο, από τα λεγόμενα όσων τις τελευταίες εβδομάδες ετοιμάζουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καθίσταται κάτι παραπάνω από εμφανές ότι οι μετέχοντες επιθυμώντας να διαφοροποιηθούν ξεκάθαρα και δημοσίως από τον τρόπο που πολιτεύονται το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. θα συγκροτήσουν επί της ουσίας μια νέα πολιτική πλατφόρμα, η οποία προφανώς θα είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε οποιοδήποτε επόμενο βήμα, αν κριθεί αναγκαίο από τις συνθήκες. Και ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε, ενδεχομένως, να είναι και η (υπό πολύ συγκεκριμένους όρους) κυβερνητική διαθεσιμότητα της εν λόγω ομάδας, αν στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν προκύψουν, αναδειχθεί αδυναμία αυτοδύναμης κυβέρνησης, σενάριο πολύ πιθανό βάσει των μέχρι στιγμής δημοσκοπικών προβλέψεων.

Γνωστά ονόματα

Μέχρι στιγμής τηρείται μυστικότητα ως προς τον πλήρη κατάλογο των ονομάτων που μετέχουν στην κίνηση, ενώ ο κ. Φλωρίδης σε όλες τις συνομιλίες του υπογραμμίζει ότι η δική του παρουσία καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν έχει ηγετικά χαρακτηριστικά. Αλλωστε στην υπό κυοφορία πρωτοβουλία που λόγω της ιδεολογικής της σύνθεσης θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο «ριζοσπαστικό κέντρο» θα μετέχουν εξίσου γνωστά αν όχι γνωστότερα πρόσωπα του κ. Φλωρίδη, όπως καθηγητές πανεπιστημίου, άνθρωποι που ενεργοποιούνται στην αγορά, πολίτες ενεργοί εκτός οργανωμένων κομμάτων, αλλά και διακεκριμένοι διανοούμενοι που έχουν τοποθετηθεί προσφάτως σε πολλές εκφάνσεις της παρατεινόμενης κρίσης με άρθρα, συνεντεύξεις ή ακόμη και με κοινές διακηρύξεις, όπως η πολυσυζητημένη ανοιχτή επιστολή των 32, «Τολμήστε».

Ως προς τα κοινά πιστεύω των εν λόγω πολιτών οι οποίοι τούτες τις μέρες συνθέτουν το καταστατικό της κίνησης, θα μπορούσαν να περιγραφούν ως εξής: Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λόγω των ιδεολογικών της αγκυλώσεων, της αβουλίας, και των αμφισημιών της τείνει πλέον να διαβάλει στην κοινή γνώμη ακόμη την αναγκαιότητα των αυτονόητων πρωτοβουλιών που θα έπρεπε να ληφθούν για την ανάταξη της χώρας ανεξαρτήτως της εμπλοκής της τρόικας στο σημερινό αδιέξοδο. Και ως τέτοιες πρωτοβουλίες περιγράφονται μεταξύ άλλων όσες και ο ίδιος ο κ. Φλωρίδης ανέλυσε προσφάτως. Βαθιά τομή στο πολιτικό σύστημα με την αναμόρφωση του Συντάγματος, περιορισμός του κράτους, πάταξη της φοροδιαφυγής, άμεση υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στροφή στην ανάπτυξη με απολύτως στοχευμένες πρωτοβουλίες.

Σε όσους δε διατείνονται ότι μια ανάλογη ατζέντα διαθέτει η Ν.Δ., τα μέλη της κίνησης απαντούν ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δυστυχώς εξακολουθεί να πολιτεύεται με την παλαιοκομματική λογική των λαϊκισμού και του ώριμου φρούτου, πλήττοντας βάναυσα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και αδυνατώντας να διαμορφώσει συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση η οποία να πείθει όχι μόνον τους διεθνείς συνομιλητές της αλλά πρωτίστως τους Ελληνες πολίτες.

Ας σημειωθεί τέλος ότι πληροφορίες που θέλουν και τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο να μετέχει ενεργά στην εν λόγω κίνηση διαψεύδονται κατηγορηματικά από τον ίδιο καίτοι είναι κοινό μυστικό ότι ο πρώην υπουργός διατηρεί άριστες σχέσεις με πολλά από τα μέλη της υπό ανακοίνωση πρωτοβουλίας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ