20 Οκτωβρίου 2011

Κάνουν τα κοκκόρια οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Λούκα, Άννα, Βάσω) ... μέχρι το βράδυ που θα ψηφίσουν σαν τις κότες

http://2.bp.blogspot.com/-lytt18QyUG0/TXZgTwtG_QI/AAAAAAAAEVE/JcCTRlnFWD0/s400/katseli-papandreou.jpgΣτον απόηχο της λαοπλημμύρας της Τετάρτης στην πρωτεύουσα αλλά και σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, η χθεσινή ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής στη Βουλή έδωσε «πράσινο» φως στο πολυνομοσχέδιο  με 154 «ναι», δηλαδή χωρίς διαρροές. Κάτι που, όμως, είναι αμφίβολο ότι θα συμβεί και στη σημερινή (κατ’ άρθρο) ψηφοφορία, με το εσωκομματικό μέτωπο του ΠΑΣΟΚ να εμφαίνεται κάθε άλλο παρά αρραγές.

Με τις απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις να αναμένονται και σήμερα το ίδιο (αν όχι περισσότερο) έντονες και μαζικές, η πολιορκημένη Βουλή θα ψηφίσει κατ’ άρθρο το πολυνομοσχέδιο το βράδυ με πολλές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κρίσιμη ψηφοφορία που θα κρίνει εν πολλοίς και το μέλλον της κυβέρνησης.

Επιμένει στο «όχι» η Κατσέλη, ερωτηματικό η στάση της Βάσως Παπανδρέου

«Δεν θα υπάρχει επόμενη ημέρα για τίποτα αν δεν λειτουργήσουμε τώρα» έκανε δραματική έκκληση στήριξης του πολυνομοσχεδίου προς την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στο πλαίσιο της προσπάθειας να κάμψει τις αντιστάσεις έκανε χθες δεκτή τροπολογία ομάδας «πράσινων» βουλευτών με επικεφαλής τη Λούκα Κατσέλη.

Αυτό, όμως, επί του παρόντος δε φαίνεται ικανό να αποτρέψει την κρίση που ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, με την Λούκα Κατσέλη να επιμένει στο «όχι» για το άρθρο 37 και τον Μίμη Ανδρουλάκη να αφήνει ανοικτό το ζήτημα τονίζοντας (χθες κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου επί της αρχής) ότι ήταν θετική ψήφος «ύστατης ελπίδας».

Την ίδια ώρα, η βόμβα της Βάσως Παπανδρέου για μη ψήφιση του άρθρου 37 προκάλεσε πανικό στο κυβερνητικό επιτελείο. Η στάση του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ παραμένει ερωτηματικό μέχρι το απόγευμα όπου θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της. 

Πάει για διαγραφή των «ανταρτών» ο Παπανδρέου;

Εκτός του ειδικού πολιτικού βάρους της κας Παπανδρέου που διαδραματίζει το δικό του ρόλο στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ο αριθμός των «πράσινων» βουλευτών που εκφράζουν επιφυλάξεις ή άρνηση για το άρθρο 37 αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις.

Με την εύθραυστη πλειοψηφία των 154 βουλευτών, η «απώλεια» ακόμη και 4 βουλευτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές εάν –μοιραία- αποφασιστεί η διαγραφή τους.

Υπουργικό… τρόμου πριν την ψηφοφορία

Ισορροπίες... τρόμου θα προσπαθήσουν να κρατήσουν το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός κι ο υπουργός Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσουν τα κυβερνητικά στελέχη για τις οικονομικές εξελίξεις και θα επιχειρήσουν να παρέχουν διαβεβαιώσεις για τα διαπραγματευτικά τους χαρτιά εν όψει των συνεδριάσεων του Eurogroup της Παρασκευής και της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Κυριακή.

Γιαννακά: «Είναι το τελευταίο νομοσχέδιο με τέτοια μέτρα που ψηφίζεται»

Μιλώντας, εξάλλου, στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά είπε πως αυτό είναι το τελευταίο νομοσχέδιο που μπορεί να ψηφίσει η κυβέρνησηοι 154 βουλευτές ή όσοι μείνουν από εμάς μετά τη σημερινή ψηφοφορία» είπε χαρακτηριστικά) και αν έρθει ξανά άλλο νομοσχέδιο με νέα μέτρα δεν θα γίνει δυνατή η ψήφισή του.

Η κα Γιαννακά πρόσθεσε ακόμη πως πολύ δύσκολα θα βρεθούν βουλευτές να ψηφίσουν ενδεχόμενη επιτροπεία από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας διότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δε μπορούν άλλο να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος τέτοιων νομοσχεδιών.

«Αυτό το νομοσχέδιο αν ερχόταν σε άλλες στιγμές δε θα περνούσε ποτέ» κατέληξε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

ΣΤΑΡ