03 Οκτωβρίου 2011

Περικόπτονται οι αποζημιώσεις για τις υπερωρίες

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/86459.jpgΣε περικοπή δαπανών υπερωριακής απασχόλησης στο Δημόσιο, για τις οποίες δεν υπάρχουν οι σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό, προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ.

Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, αναφέρει ότι «οι υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών προβαίνουν σε περικοπές δαπανών που αφορούν στην υπηρεσιακή αποζημίωση εργαζομένων στο Δημόσιο όταν διαπιστώνουν ότι δεν είχαν προβλεφθεί οι σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Σαχινίδης, σύμφωνα με το νόμο 3205/2003, οι δαπάνες υπερωριακής, νυκτερινής και Κυριακών ή εξαιρέσιμων ημερών εργασίας, που πραγματοποιούνται κατά το τελευταίο δίμηνο κάθε έτους, δύνανται να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, με την προϋπόθεση ότι είχαν προβλεφθεί οι σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν και δεν κατέστη δυνατή η πληρωμή τους.

«Οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), κατά τον έλεγχο και εκκαθάριση των ανωτέρω δαπανών, προβαίνουν σε αντίστοιχες περικοπές, εφόσον δεν πληρείται η προαναφερόμενη προϋπόθεση», προσθέτει ο κ. Σαχινίδης.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Δημήτρης Παπαδημούλης κατήγγειλαν ότι «το τελευταίο διάστημα σε αποσπασμένους υπαλλήλους του δημοσίου έχουν περικόψει αποδοχές υπερωριακής απασχόλησης τους, επειδή σύμφωνα με την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν κατέστη δυνατή η ενταλματοποίηση δαπάνης για υπερωριακή αποζημίωση». Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «αδιανόητο εργαζόμενοι να μην πληρώνονται για εργασία που έχουν προσφέρει, για λόγους που αφορούν διαδικασίες ή αβλεψίες των υπουργείων και χωρίς την υπαιτιότητα τους».