06 Οκτωβρίου 2011

"Δεν χρωστάω σε κανέναν" λέει ο ΓΑΠ συχνά-πυκνά... οι Αμερικάνοι όμως διαφωνούν

«George owes us»

«Μας οφείλει ο Γιώργος» («George owes us») ήταν κατ' ουσίαν η εκνευρισμένη απάντηση Φριντ σε συνομιλητές του, εννοώντας με αυτό κατά τους γνωρίζοντες ότι προς «χάριν του» «οι Ην. Πολιτείες καθυστέρησαν την αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική τους ονομασία, μετά την εκ μέρους του ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, για να μην «πληγεί πολιτικά» στις εκλογές του 2004.

[Σ.σ. Η «Ε» γνωρίζει ότι στα μέσα Ιανουρίου του 2004, ο εξ απορρήτων τοτ κ. Παπανδρέου, κ. Αλεξ Ρόντος πέρασε το κατώφλι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) και είχε μακρά συνομιλίαν επ' αυτού με τους κ. Φριντ και Μπράιζα, που υπηρετούσαν τότε εκεί. Σχετικό δε «μέμο» λέγεται πως έφυγε από τον Φριντ προς την Τζόουνς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ήταν τότε υπεύθυνη για τα ευρωπαϊκά].

Εκείνο που περίμενε ο κ. Φριντ τώρα, ήταν μια πιο ελαστική θέση εκ μέρους του κ. Παπανδρέου «σύμφωνα με αυτά που πραγματικά πρεσβεύει», ούτως ώστε η κυβέρνηση να είναι σε θέση για κάποιους ελιγμούς.

Ο Σπέκχαρντ

Μάλιστα, κατά τους γνωρίζοντες, σήμερα εξηγείται και η, πράγματι, ασυνήθιστη παρουσία Σπέκχαρντ, του Αμερικανού πρέσβη, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 13 Μαρτίου, με προφανή στόχο την «επικοινωνία» σχετικών, συμβολικών έστω, μηνυμάτων.

Τώρα ο κ. Φριντ επιχειρεί να «καλύψει παντοιοτρόπως» τα νώτα του και «παίζει τα πάντα» κατά τον μεμυημένο γνώστη των τεκταινομένων, και βλέπει ως εναλλακτική λύση στο ελληνικό βέτο τη «δεσμευτική αναβολή» πρόσκλησης των Σκοπίων.

dpdimas@hotmail.com
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/03/2008