23 Οκτωβρίου 2011

Η Ελβετία ψηφίζει με το βλέμμα στους.. μετανάστες

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ελβετία για τις εκλογές που θα επιτρέψουν την ανανέωση των δύο σωμάτων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για τέσσερα χρόνια.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) σε όλη τη χώρα. Είχαν ανοίξει χθες Σάββατο σε ορισμένους δήμους, όπως η Ζυρίχη.

Οι Ελβετοί, στην πλειοψηφία τους, που καλούνται αρκετές φορές το χρόνο σε διάφορα δημοψηφίσματα, ψήφισαν δι αλληλογραφίας τις δύο ή τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Όπως κατά τις εκλογές του 2007, ο μεγάλος άγνωστος είναι το ποσοστό που θα αποσπάσει η Δημοκρατική Ένωση του Kέντρου (UDC), ένα κόμμα της λαϊκιστικής δεξιάς που αναδείχτηκε πρώτος σχηματισμός της χώρας κατά τις εκλογές του 2003.

Το 2003, το UDC είχε λάβει το 26,6% των ψήφων και το 28,9% πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ ενισχύθηκε κερδίζοντας τα δημοψηφίσματα "κατά των μιναρέδων" το 2009 και υπέρ της απέλασης των ξένων εγκληματιών το 2010.

Το θέμα στο εξής είναι αν το UDC αγγίξει το όριο του 30%, εξακολουθώντας να επικρατεί στις προτιμήσεις ενός εκλογικού σώματος ευαίσθητου στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, με έντονα αντι-ευρωπαϊκή στάση.

Το βασικό θέμα του κόμματος, η μετανάστευση, αποτέλεσε το επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας εδώ και αρκετούς μήνες, με αφίσες που έδειχναν τα πόδια ενός πλήθους μαύρων να βαδίζουν αποφασιστικά πάνω σε ένα κόκκινο έδαφος στο οποίο υπήρχε ο λευκός σταυρός της Ελβετικής Συνομοσπονδίας με τη φράση "Σταματάμε τη μαζική μετανάστευση".

Στην Ελβετία, το Εθνικό Συμβούλιο (Κάτω Βουλή) συγκροτείται από 200 βουλευτές. Κάθε καντόνι έχει έναν αριθμό αντιπροσώπων αναλογικό του πληθυσμού του.

Το Συμβούλιο των Κρατιδίων (Ανω Βουλή) που συγκροτείται από γερουσιαστές έχει συνολικά 46 έδρες, δηλαδή δύο ανά καντόνι, με εξαίρεση τα ημι-καντόνια που έχουν μια έδρα.

Το ελβετικό εκλογικό σώμα αριθμεί τουλάχιστον 5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους σε σύνολο 7,7 εκατομμυρίων κατοίκων.