26 Οκτωβρίου 2011

Καταρρέει και ο μύθος της (πλασματικής) αύξησης των εξαγωγών: Οριακή αύξηση τον Αύγουστο

Καταρρέει και ο μύθος της πλασματικής αύξησης των εξαγωγών που ήταν το μόνο μαιμού στοιχείο που επικαλούνταν ο Γιωργάκης και ο Χρυσοχοΐδης για να μας πείσουν ότι όλα πάνε καλά. Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η αύξηση ήταν πλασματική και ήταν αύξηση σε αξία και όχι σε παραγαγωγή μιας και αν ήταν σε παραγωγή θα είχαμε και ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας που δεν έχουμε.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο κυριότερος λόγος της αύξηση ήταν η αύξηση των διεθνών τιμών μέχρι και τον Ιούνιο Ιούλιο σε προϊόντα που εξάγουμε σε μεγάλες ποσότητες όπως στο αλουμίνιο που η τιμή του αυξήθηκε 20% σε σχέση με το 2009. Έτσι όλες οι συγκρίσεις των εξαγωγών με το περασμένο έτος έδειχναν αύξηση στον τζίρο και όχι στην ποσότητα. Τώρα που σιγά σιγά οι συγκρίσεις γίνονται με περσινούς μήνες που είχε μπεί η διεθνής αύξηση των τιμών, συγκεκριμένων προϊόντων που εξάγουμε, βλέπουμε όλη τη γύμνια του ψέμματος ΠΑΣΟΚ. Έτσι τον Αύγουστο η αύξηση στο τζίρο των εξαγωγών περιορίστηκε στο 2,7% και σε συνδιασμό με την αύξηση και των εισαγωγών οδήγησαν για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες σε αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου κατά 0,4%.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά τον Αύγουστο του 2011 ανήλθε στο ποσό των 2,368 δισ. ευρώ έναντι 2,334 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του 2010 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ κατά 1,5%.


Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά τον Αύγουστο του 2011 ανήλθε στο ποσό των 1,098 δισ. ευρώ έναντι 1,069 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του 2010 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, κατά 2,7%.
Με βάση τα παραπάνω, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς πετρελαιοειδή, κατά τον Αύγουστο του 2011 ανήλθε στα 1,270 δισ. ευρώ έναντι 1,264 δισ. ευρώ, κατά τον ίδιο μήνα του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ κατά 0,4%.