24 Οκτωβρίου 2011

Απειλεί με υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών ο Γιούνκερ-«Δεν θα μας τραβάνε από τη μύτη οι τράπεζες» λέει

Πλαφόν στο «κούρεμα» επιχειρεί να βάλει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, βάζοντας όμως στο κάδρο την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών.

Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό του Λουξεμβούργου ο επικεφαλής του Eurogroup σχολίασε ότι οι ιδιώτες επενδυτές "πρέπει να μετάσχουν με ουσιαστικό τρόπο" στη μείωση του ελληνικού χρέους. "Είπαμε τον Ιούλιο πως η μείωση θα είναι στο 21%, αλλά ξεκάθαρα αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο, η συζήτηση είναι γύρω στο 50%, 60%..." πρόσθεσε αναφερόμενος στο ύψος του "κουρέματος".

Ο Γιούνκερ παραδέχεται πως δεν υπάρχουν περιθώρια να υποχρεωθούν οι ιδιώτες να μετάσχουν στο σχέδιο. "Εάν το επιβάλουμε τότε θα έχουμε αυτό που ονομάζεται πιστωτικό γεγονός και όλα θα καταρρεύσουν".

Ωστόσο, εάν οι τράπεζες κωφεύσουν "μπορεί να προχωρήσουμε σε μια υποχρεωτική λύση". Αλλά "το αποκλείω, δεν το επιθυμώ, θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα που θα είναι χρεοκοπημένη. Μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υπόλοιπη ευρωζώνη. Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τις τράπεζες να μας σέρνουν από τη μύτη".