10 Οκτωβρίου 2011

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση η ευρωζώνη, δηλώνει ο εκπρόσωπος της Μέρκελ

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται «σε πολύ δύσκολη κατάταση» και πως η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε χθες Κυριακή έχει στόχο «να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να γίνει πιο ήπια η διάχυση στην πραγματική οικονομία».

Η ευρωζώνη «βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

«Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν συνείδηση της ευθύνης τους για να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να γίνει πιο ήπια η διάχυση στην πραγματική οικονομία», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσαν χθες, έπειτα από συνάντησή τους στο Βερολίνο, ότι θα παρουσιάσουν πριν από το τέλος του μήνα μια σειρά προτάσεων με στόχο την ανόρθωση της ευρωζώνης, χωρίς όμως να επεκταθούν.

«Θα γίνει τώρα σκληρή δουλειά στις λεπτομέρειες» των προτάσεων αυτών, δήλωσε ο Ζάιμπερτ διευκρινίζοντας ότι οι εργασίες αυτές είναι «εμπιστευτικές».

Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί θέλουν να εκπονηθεί ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι οποίες πρέπει να σταθεροποιηθούν πριν παραιτηθούν από ένα μέρος των πιστώσεών τους προς την Ελλάδα, και να προτείνουν τροποποιήσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να καταστούν περισσότερο υποχρεωτικά τα μέτρα δημοσιονομικής πλαισίωσης.

Θέλουν επίσης να διατυπώσουν τεχνικές προτάσεις για να ενισχύσουν το μηχανισμό στήριξης που υφίσταται ήδη στην ευρωζώνη, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χωρίς να χρειαστεί τα κράτη να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη.