27 Οκτωβρίου 2011

Παρελειπόμενα και πικάντικα από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

Δέκα ώρες διήρκεσαν οι σκληρές διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες δύο από τους στενότερους συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού υπέστησαν καρδιακά επεισόδια από την τρομερή πίεση στο τραπέζι των συνομιλιών. Οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις είχαν μεταξύ άλλων προσωπικές κόντρες με πρωταγωνιστές τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Τα νεύρα ήταν τεντωμένα από τη στιγμή που άρχισαν να φθάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Μέρκελ και Σαρκοζί μπήκαν μαζί στην αίθουσα για να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έγινε έξαλλος, όταν αν και η Άνγκελα Μέρκελ πήγε να τον χαιρετήσει, ο Νικολά Σαρκοζί τον αγνόησε επιδεικτικά.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, δεν ήταν ο εαυτός του....ήταν σκυθρωπός εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στη χώρα του και φάνηκε να φτιάχνει το κέφι του μόνο όταν αντίκρισε και...εκτίμησε την ομορφιά της Δανής  πρωθυπουργού.

Τα ειρωνικά χαμόγελα της Μέρκελ και του Σαρκοζί όμως πριν από λίγες μέρες όταν τον ρώτησαν για τον Καβαλιέρε, δεν τα ξέχασε και σε κάποιο διάλειμμα βρήκε χρόνο να πει στην Ιταλική τηλεόραση ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος του ζήτησε συγνώμη.

«Η κυρία Μέρκελ ήρθε προς το μέρος μου για να μου ζητήσει συγνώμη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, δεν υπάρχει καμία ένταση που να δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα μας. Οι σχέσεις πλέον είναι πολύ καλές», ανέφερε ο Μπερλουσκόνι. Το γεγονός ότι εκπρόσωπος της Μέρκελ τον διαψεύδει, δεν τον πτόησε, ενώ για τον Σαρκοζί είπε απλώς ότι δεν μίλησαν επειδή δεν έτυχε να τον δει.

Ο Μπερλουσκόνι μπορεί να μην τον είδε, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, ο οποίος εκπροσωπούσε τους τραπεζίτες που δεν ήθελαν κούρεμα πάνω από 40%, τον είδε τον Σαρκοζί και μάλιστα ακούστηκε ότι έμεινε άφωνος, όταν ο Γάλλος πρόεδρος εκνευρισμένος του είπε "Ούτε ήξερα, ούτε ξέρω ποιος είστε".

Σχόλια προκάλεσε στα πηγαδάκια το γεγονός ότι ο Σαρκοζί, ενώ κινδυνεύει με υποβάθμιση η οικονομία της Γαλλίας, χρησιμοποιεί το πανάκριβο προεδρικό αεροσκάφος για τις μετακινήσεις του, το οποίο κοστίζει 300 εκατομμύρια ευρώ και έχει υπνοδωμάτιο με διπλό κρεβάτι και ηχομόνωση στους τοίχους, μπανιέρα για την Κάρλα Μπρούνι και ειδικό κάθισμα για τον πρόεδρο το οποίο είναι πιο ψηλό από τα υπόλοιπα ώστε να μην φαίνεται το πραγματικό του ύψος...(1.65 με το ζόρι).

Δέκα ώρες ήταν πολλές για τους εκατοντάδες δημοσιογράφους, τους κάμεραμεν και τους φωτογράφους που περίμεναν έξω από την αίθουσα και πήραν έναν υπνάκο, ενώ οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης, έκαναν διαπραγματεύσεις ακόμα και την ώρα που έτρωγαν.

Τις επόμενες ώρες, μέχρι τις 5.10 το πρωί που βγήκαν οι 15 σελίδες με τις βασικές αρχές της συμφωνίας, έγινε ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ, μέχρι να καμφθούν οι αντιδράσεις των τραπεζιτών και να καταλήξουν οι ηγέτες στο κούρεμα 50% του χρέους. Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε και των πιέσεων που υπήρξαν είναι ότι δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού, οι οποίοι αντιμετώπισαν καρδιακά προβλήματα.

Για τις περιπέτειες υγείας των δύο συνεργατών του ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: "Βλέπω τον Γιώργο Ζανιά εδώ, που ευτυχώς είναι κοντά μας, είναι όμως και ο άλλος Γιώργος, ο Γλυνός, που δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας, ο οποίος από την πίεση έπαθε δυστυχώς έμφραγμα, αλλά ευτυχώς είναι καλύτερα τώρα."

ΣΤΑΡ