21 Οκτωβρίου 2011

Άρθρο Σαμαρά στην Frankfurter Allgemeine Zeitung

Τις θέσεις του εναντίον του Μνημονίου και των μέτρων της κυβέρνησης αναλύει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα FrankfurterAllgemeineZeitung.

Στο άρθρο του ο κ. Σαμαράς αναφέρει μεταξύ άλλων για το Μνημόνιο: «Το κόμμα μας, η Νέα Δημοκρατία, συμφώνησε πλήρως με το στόχο που είχε τεθεί για τη δημοσιονομική πειθαρχία και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.Διαφωνήσαμε όμως με κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές του σχεδίου:

- Ευθύς εξ αρχής είπαμε ότι δεν είναι δυνατόν να φορολογηθεί υπερβολικά μια οικονομία που βρίσκεται ήδη σε βαθιά ύφεση.

- Προσπαθήσαμε να προειδοποιήσουμε τους πάντες ότι αυτή η προσέγγιση θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ύφεση και λιγότερα κρατικά έσοδα, ότι θα συντηρούσε το έλλειμμα που παρέμενε υψηλό παρά τις προσπάθειες, ότι θα αύξανε ταχύτατα το χρέος και θα καθιστούσε το σχέδιο αναποτελεσματικό»...

Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει ενδεικτικά ότι σύμφωνα με το αρχικό Μνημόνιο, το συνολικό χρέος αναμενόταν να αυξηθεί από το 127% του ΑΕΠ το 2009 στο 145% στο τέλος του 2011, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται  στο 162% του ΑΕΠ και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

«Συνολικά και σύμφωνα με το σχέδιο για το 2011, λήφθηκαν μέτρα (αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών) που αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ για να μειωθεί το έλλειμμα κατά μόνο 2%!

Από τον Μάιο όμως του 2010, δεν επικρίναμε απλώς το σχέδιο. Υποβάλλαμε εναλλακτική πρόταση για δημοσιονομική εξυγίανση και προσαρμογή» τόνισε ο κ. Σαμαράς, που αναφέρθηκε αναλυτικά στον σχέδιο της ΝΔ  για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει ψηφίσει «όλα τα Μέτρα με τα οποία συμφωνούμε, συμπεριλαμβανομένων   και των περισσότερων διαρθρωτικών αλλαγών», αλλά ο  ελληνικός λαός είναι απελπισμένος γιατί παρά της θυσίες του δεν φαίνεται βελτίωση. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι: γιατί απέτυχε αυτή η πολιτική; Πέρα από τις πάσης φύσεως αποτυχίες κατά την εφαρμογή, από την αρχή εφαρμόστηκε λάθος «συνταγή».

-         Δεν μπορείς να επιβάλλεις μαζικές αυξήσεις φόρων σε μια οικονομία που ήδη βυθίζεται στην ύφεση.

-         Αν το κάνεις, δεν βελτιώνεις την ανταγωνιστικότητα.

-         Δεν μπορείς να ιδιωτικοποιείς τη στιγμή που πέφτει κατακόρυφα το χρηματιστήριο. Η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων κρατικών επιχειρήσεων έχει πέσει κατά 50% μόνο το τελευταίο τρίμηνο!

-         Δεν μπορείς να προχωρείς σε αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλει νέους φόρους κάθε δύο μήνες, αδυνατεί να τους εισπράξει και κατόπιν επιβάλει  νέους επιπλέον των παλαιών» υποστήριξε.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η ΝΔ προειδοποίησε πως το πρόγραμμα ήταν  λάθος. «Δυστυχώς τα αποτελέσματα δικαίωσαν τις εκτιμήσεις μας. Θέλουμε να προσαρμοστεί η οικονομία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Δε ζητάμε τον «εύκολο δρόμο», δε λέμε «να μη γίνουν θυσίες». Το μόνο που ζητάμε είναι μια πολιτική που να επιτυγχάνει το σκοπό της, που θα δώσει στην Ελλάδα μια πραγματική ευκαιρία να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος» επισημαίνει ο κ. Σαμαράς.

ΣΤΑΡ