10 Οκτωβρίου 2011

Ντόμινο διαδηλώσεων κατά το πρότυπο των αγανακτισμένων της Wall Street

Διαμαρτυρίες στην Ελβετία (σε Ζυρίχη, Γενεύη, Βασιλεία) για την υπέρμετρη, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, εξουσία του τραπεζικού τομέα.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται να γίνουν το Σάββατο στη Ζυρίχη, τη Γενεύη και τη Βασιλεία, της Ελβετίας, σε διαμαρτυρία για την υπέρμετρη, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, εξουσία του τραπεζικού τομέα, κατά το πρότυπο του κινήματος που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα στις ΗΠΑ κατά της «απληστίας» της Wall Street, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Χίλιοι διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν το Σάββατο από περίπου τις 11:00 ώρα Ελλάδος στην Παράντεπλατς της Ζυρίχης, κέντρο της ελβετικής οικονομίας, όπου βρίσκονται οι έδρες των UBS και Credit Suisse.

«Στόχος μας είναι να είναι ειρηνική (η διαδήλωση), οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά θα είναι αντιπαραγωγική», εξήγησε ο Φάμπιαν Φίρερ, ακτιβιστής της ελβετικής πτέρυγας της οργάνωσης «We are change» (Εμείς είμαστε η αλλαγή), η οποία συσπειρώνει μεταξύ άλλων αντιτιθέμενους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στην ομάδα στο Facebook «Occupy Paradeplatz», οι μετέχοντες στην οποία ανέρχονταν σήμερα σε σχεδόν 800, οι διοργανωτές εξηγούν ότι οι ελβετικές διαδηλώσεις θα διοργανωθούν στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας ημέρας συγκεντρώσεων.

«Οι τράπεζες έχουν μεγαλύτερο λόγο από τους πολίτες. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται έτσι. Θα πρέπει να διορθωθεί αυτή η κατάσταση», σημείωσε ο Φίρερ.

«Οι τράπεζες δεν θα πρέπει να σώζονται με τα λεφτά του φορολογούμενου και μετά να διαμαρτύρονται δύο χρόνια αργότερα για μια πιο αυστηρή ρύθμιση», σημείωσε.
«Όμως οι τράπεζες φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη συσσώρευση κεφαλαίου, ώστε να μπορούν να κερδοσκοπούν στο Χρηματιστήριο», υπογράμμισε.
«Ελπίζουμε ότι θα κινητοποιηθούν πολλοί άνθρωποι» το Σάββατο για τη διαδήλωση, η έγκριση για την οποία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τις τοπικές αρχές, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Όμως θα φτάσουμε ως το τέλος, ό,τι κι αν συμβεί», κατέληξε.

Οι Ελβετοί διοργανωτές ακολουθούν το παράδειγμα του κινήματος κατά της Wall Street στις ΗΠΑ, όπου οι ακτιβιστές διανύουν την τέταρτη εβδομάδα κατάληψης μιας πλατείας στην καρδιά του χρηματιστηριακού κέντρου της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με την www.occupytogether.org, (μαζί για την κατάληψη) που παρουσιάζεται ως «ανεπίσημη» ιστοσελίδα καταγραφής στις ΗΠΑ των παρόμοιων κινητοποιήσεων με αυτές στη Νέα Υόρκη, τέτοιου είδους καταλήψεις έγιναν σε περίπου 68 πόλεις το Σάββατο, μεταξύ των οποίων η Ουάσιγκτον, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Μαϊάμι και το Ντάλας.