25 Οκτωβρίου 2011

Ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, με την «άδεια» Ελλάδας - Κύπρου

Με τη συμφωνία Ελλάδας και Κύπρου, το Ισραήλ άρχισε να χρησιμοποιεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεών του στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η αρχή έγινε με ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα που ανεφοδιάστηκαν στη Λάρνακα. Το μήνυμα της χώρας προς την Τουρκία, είναι σαφές. Παράλληλα, στην Κύπρο αναμένεται να φτάσει το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσφ».

«Ισραηλινά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας για ανεφοδιασμό, αφού πρώτα ζήτησαν και έλαβαν έγκριση από τις αρμόδιες αρχές», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για άφιξη έξι ισραηλινών στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Λάρνακα.

Τα ελικόπτερα είχαν προορισμό την Ιταλία και χρησιμοποίησαν τη Λάρνακα ως σημείο ανεφοδιασμού. Μερικά από αυτά έκαναν περιπολία πάνω από τα οικόπεδα «Αφροδίτη» και «Λεβιάθαν» της κυπριακής και ισραηλινής ΑΟΖ, αντίστοιχα.

Η όλη κίνηση του Ισραήλ δεν είναι άσχετη με τα ευρύτερα μηνύματα που επιθυμεί να στείλει το Τελ Αβίβ προς πάσα κατεύθυνση, ότι δηλαδή μπορεί να έχει διευκολύνσεις σε όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μηνύματα που βέβαια απευθύνονται κυρίως προς την Τουρκία, που εδώ και δεκαετίες επιδιώκει τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου.

Εν τω μεταξύ, στην Κύπρο αναμένεται η άφιξη του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσφ», το οποίο βρίσκεται σε πορεία για τη στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «περιπολία και υποστήριξη μάχης», ενώ παράλληλα ο ρωσικός στόλος αναμένεται να επισκεφθεί και τη Ρόδο.