29 Νοεμβρίου 2011

Η Μπαρτσελόνα έγινε 112 ετών!

Η γέννηση της Μπαρτσελόνα ξεκίνησε ουσιαστικά από μία αγγελία, την οποία έβαλε στην εφημερίδα «Los Deportes» ο Χανς Κάμπερ και με την οποία δήλωνε πως επιθυμούσε να δημιουργήσει μία ποδοσφαιρική ομάδα. Ανταπόκριση υπήρξε, και μάλιστα από 11 άτομα, τα οποία συναντήθηκαν στις 29 Νοεμβρίου του 1899 στο «Gimnasio Solé» και ίδρυσαν τους «μπλαουγκράνα».

Σύνθημα του συλλόγου είναι το Més que un club (Περισσότερο από ένας σύλλογος), αφού η Μπαρσελόνα αποτελεί φορέα ανάδειξης της ταυτότητας των Καταλανών και αντίστασής τους στην κεντρική εξουσία, με την οποία συνδέεται ιστορικά από πολλούς η άλλη μεγάλη ομάδα της Ισπανίας και αιώνια αντίπαλός της, Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι δύο τους συγκροτούν ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι παγκοσμίως, γνωστό ως El Clásico. Η Μπαρσελόνα χαρακτηρίζεται Més (Más) que un club και σε τμήματα της Ισπανίας εκτός Καταλωνίας, μια αντίληψη που υιοθετήθηκε στα χρόνια της φρανκικής δικτατορίας από τη λαϊκή βάση καθώς και τους διανοούμενους της αριστεράς, που τη θεωρούσαν σύμβολο υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Στο ποδόσφαιρο η Μπαρσελόνα θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της Ευρώπης καθώς έχει κατακτήσει 1 Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων, 4 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 4 Κύπελλα Κυπελλούχων, 3 Κύπελλα Εκθέσεων (πρόδρομος του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ) και 3 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, ενώ στις δύο μεγαλύτερες εγχώριες διοργανώσεις έχει κατακτήσει 21 Πρωταθλήματα και 25 Κύπελλα Ισπανίας.

Έδρα της αποτελεί το Καμπ Νόου, το μεγαλύτερο γήπεδο της Ευρώπης, χωρητικότητας 98.772 θεατών.

Συνολικά από την Μπαρσελόνα πέρασαν 48 προπονητές στο τμήμα ποδοσφαίρου μέχρι σήμερα. Από αυτούς περισσότερο καιρό έμειναν οι Τζακ Γκρίνγουελ (Jack Greenwell) (10 χρόνια), Μαρίνους Μίκελς (6 χρόνια), Γιόχαν Κρόιφ (8 χρόνια) μερικοί γνωστοί άλλοι είναι οι Λουίς φαν Γκάαλ (Louis Van Gaal), Μπόμπι Ρόμπσον, Λόρεντς Σέρα Φερρέρ (Llorenç Serra Ferrer) και Φρανκ Ράικαρτ.

Μερικοί σημαντικοί παίκτες που έχουν περάσει από την ομάδα είναι:

* Στανισλάου Μπασόρα
* Κάρλες Ρεσάκ
* Άντονι Τόρρες
* Γιόχαν Κρόιφ
* Μπερντ Σούστερ
* Ντιέγκο Μαραντόνα
* Ρόναλντ Κούμαν
* Τζουσέπ Γκουαρδιόλα
* Κρίστο Στόικοφ
* Ρομάριο ντε Σόουζα
* Ρονάλντο
* Ριβάλντο
* Λιονέλ Μέσσι
* Ντειβιντ Βιγια
Newsroom ΔΟΛ