24 Νοεμβρίου 2011

Έκθεση ΣΟΚ του Ελ. Συνεδρίου: Το 2010 έδωσαν, κυρίως για τις Τράπεζες, εγγυήσεις 50 δις ενώ ο Νόμος προέβλεπε 3 και άφησαν ανείσπρακτα 39 δις!!!

Ωρολογιακή βόμβα για το δημόσιο χρέος μεσοπρόθεσμα χαρακτηρίζονται οι αυξημένες εγγυήσεις που χορήγησε το ελληνικό Δημόσιο το 2010, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν τελικά τα 72 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2012, το 2010 χορηγήθηκαν νέες εγγυήσεις συνολικού ύψους 49,9 δισ ευρώ κυρίως προς το τραπεζικό τομέα, παρά το ότι σύμφωνα με τον νόμο οι νέες εγγυήσεις δεν μπορούσαν να υπερβούν τα 2,8 δισ ευρώ.

Στην έκθεσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει, επίσης, σημαντικές αποκλίσεις τόσο στο πεδίο των δαπανών όσο και στο πεδίο των εσόδων, γεγονός που θα επέβαλε την υποβολή συμπληρωματικού ή διορθωτικού προϋπολογισμού.

Ειδικά όσον αφορά στα έσοδα, αίσθηση προκαλεί το ότι ενώ το 2010 είχαν βεβαιωθεί 98 δισ ευρώ, τελικά εισπράχθηκαν 53,9 δισ ευρώ, με αποτέλεσμα να μένει ένα υπόλοιπο ανείσπρακτων οφειλών ύψους 38,7 δισ ευρώ, τα οποία σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο θα συνέβαλαν στη μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού.