26 Νοεμβρίου 2011

Μειωμένες επικουρικές μέχρι 40%

Μέχρι και το 40% θα φθάσει η μείωση στις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών που θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες.

Οι περικοπές θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και θα αφορούν εκτός από τα λεγόμενα ειδικά ταμεία τραπεζών και ΔΕΚΟ και το ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δίνει συντάξεις πολλών ταχυτήτων με μεγάλες αποκλίσεις.

Για παράδειγμα, την ώρα που δημόσιος υπάλληλος ασφαλισμένος στο ΤΕΑΔΥ με 35 χρόνια δουλειάς παίρνει επικουρική 330 ευρώ, υπάλληλος του Δημοσίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και ασφάλιση ΙΚΑ παίρνει 600 ευρώ έχοντας τα ίδια χρόνια δουλειάς.

Οι περικοπές θα είναι μεγαλύτερες σε ορισμένα ταμεία τα οποία δίνουν πολύ υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων. Για παράδειγμα το επικουρικό της Τράπεζας Αττικής έχει αναπλήρωση 116% με συντάξεις που φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις στελεχών έως και τα 2.792 ευρώ ενώ στο ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Εμπορικής Τράπεζας με αναπλήρωση 116% μια μέση σύνταξη μπορεί να φθάσει έως και τα 1960 ευρώ.

Το πρωϊ οι εκπρόσωποι του ταμείου αυτοαπασχολουμένων, δηλ. νομικών, υγειονομικών και μηχανικών, κατέθεσαν αναφορά στον προϊστάμενο της εισαγγελείας εφετών με την οποία ζητούν την ποινική διερεύνηση του ζητήματος διαχείρησης των αποθεματικών τους από την Τράπεζα της Ελλάδος.