29 Νοεμβρίου 2011

«Βλέπουν» όλοι έγκριση της 6ης δόσης

Στην τελική ευθεία προς την απόφαση για την εκταμίευση ή όχι της έκτης δόσης, έχουν μπει τα οικονομικά επιτελεία των ευρωπαϊκών χωρών, αφού σήμερα το απόγευμα πρόκειται να συνεδριάσει το Eurogroup όπου θα ληφθεί η τελική απόφαση.

Εχθές οι ηγεσίες των κρατών – μελών της ΕΕ έλαβαν την τελευταία επιστολή που ανέμεναν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος δεσμευόταν και αυτός με τη σειρά του για την τήρηση των συμφωνηθέντων στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί οι επιστολές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη.

Η γενική αίσθηση που υπάρχει στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup είναι ότι η επόμενη δόση για την Ελλάδα θα εκταμιευτεί χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις κι αυτό γιατί οι δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά δόθηκαν στους εταίρους (έστω και με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι είχε ζητηθεί), αλλά και γιατί έχει γίνει αντιληπτό πως οι καθυστερήσεις επιβαρύνουν το κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αν πράγματι σήμερα το βράδυ υπάρξει απόφαση εκταμίευσης της έκτης δόσης, τότε το ενδιαφέρον θα στραφεί στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση των δομικών αλλαγών στην ΕΕ, όπως επιθυμεί η Γερμανία.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση θα παραστούν και τα μέλη της Τρόικας για να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους υπουργούς για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου και την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011. Η Τρόικα η οποία θα επανέλθει στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να βαρύνει υπέρ των … ελληνικών θέσεων η παροχή εκ μέρους των ελληνικών πολιτικών κομμάτων όλων των απαραίτητων έγγραφων εγγυήσεων για την συνέχιση του προγράμματος που απορρέει από την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, ενώ θεωρείται σίγουρο πως θα εξετασθεί και το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τις τράπεζες για το πρόγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI).