16 Νοεμβρίου 2011

Το ΙΚΑ διαψεύδει τη Δρέτα ότι χωρίς 6η δόση δεν θα πληρωθούν οι συντάξεις!!

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των συντάξεων, διαβεβαιώνει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΙΚΑ, διαψεύδοντας την ΠΑΣΟΚα Δρέτα που είπε χθες ότι χωρίς 6η δόση θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων με αποτέλεσμα να φουντώσουν τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αδυναμία του Ιδρύματος να καταβάλει συντάξεις και επιδόματα εορτών.

Ανάλογη διαβεβαίωση δόθηκε και από το διοικητή του Ταμείου Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), Γεράσιμο Βουδούρη.

Για να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις τους, οι διοικήσεις των Ταμείων προσβλέπουν στην έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης (ο πρόεδρος του Eurogroup είπε σήμερα ότι η απόφαση για την εκταμίευση αναμένεται να ληφθεί πριν τα τέλη Νοεμβρίου), ενώ εξετάζουν και το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας με αξιοποίηση των τίτλων του Δημοσίου που κατέχουν, και εσωτερικό δανεισμό.

Μιλώντας την Τρίτη σε ραδιοφωνικό σταθμό, η γενική γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, άφησε να εννοηθεί ότι χωρίς τη νέα δόση θα υπάρξει πρόβλημα καταβολής των συντάξεων.

«Η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ δύσκολη, χρειαζόμαστε την έκτη δόση. Η έκτη δόση θα έπρεπε να εκταμιευτεί περί τον Οκτώβριο, βρήκαμε εντούτοις τα περιθώρια για τις συντάξεις, αλλά δεν έχουμε άλλα περιθώρια, αν δεν εκταμιευτεί έγκαιρα θα έχουμε πρόβλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Δρέττα προανήγγειλε εξάλλου νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, διευκρινίζοντας ότι πέραν των επικουρικών συντάξεων δεν θα χρειαστεί νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό.

Όπως είπε, ο νέος ασφαλιστικός νόμος θα αρχίσει να έχει αποτελέσματα για τα Ταμεία από το 2014, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα επανεξεταστούν - για πρώτη φορά- όλοι οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων. Στις 25 Νοεμβρίου θα γίνει νέος έλεγχος από την τρόικα για το ασφαλιστικό σύστημα.

Το ΙΚΑ βρίσκεται στη διαδικασία δανεισμού 230 εκατ. ευρώ από το επικουρικό του Ιδρύματος, ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ και το επικουρικό της ΔΕΗ, ενώ ο ΟΑΕΕ αναζητεί 100 εκατ. ευρώ.

Με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης θα δοθεί η δυνατότητα στο δημόσιο συμμετοχής στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σε ποσοστό 40%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τα ασφαλιστικά ταμεία θα χρειαστούν περί τα 500 δισ. ευρώ έως το 2025 και ο σχεδιασμός που έχει γίνει προβλέπει την ενίσχυσή τους με 240 δισ. ευρώ, από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα επόμενα 15 χρόνια.